Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus

Osam novih slučajeva. Capak: Epidemiološka situacija je dobra. Imamo najniži broj umrlih u Europi i svijetu

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite
Foto: Bruno Konjevic/PIXSELL
1/4
14.05.2020.
u 14:02

U Vukovarsko-srijemskoj županiji ozdravila je i zadnja od ukupno 40 osoba zaraženih koronavirusom te je ta županija postala 'corona free'

U posljednja 24 sata zabilježeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je ukupno 2221 oboljelih od COVID-19. Hospitaliziranih je 146, a 1850 ljudi je ozdravilo. Broj smrtnih slučajeva je 94. Današnji slučajevi zabilježeni su u Požeško-slavonskoj županiji, tri nova bolesnika, isti broj u Zagrebu te dva u Brodsko-posavskoj županiji.

"Epidemiološka situacija je dobra. Imamo najniži broj umrlih u Europi i svijetu. U odnosu na to kako smo pustili novu normalu, pratimo situaciju i sve što nam se događa epidemiološki. Nemamo indicija da trebamo razmatrati povratak na staro. Sedam oboljelih povezano je s povratkom naših radnika iz Švedske. Situaciju imamo pod kontrolom", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Sigurnosne mjere

"Državni inspektorat nadzire provođenje mjera. Od 6. do 13. svibnja provjereno je 58 tisuća poslovnih subjekata, uočeno je 2,4 posto nepravilnosti. Izdajemo mjere upozorenja i nakon toga odgovorne osobe korigiraju ono što treba. Ovdje govorimo o velikom broju objekata. Govorimo o velikom broju uslužnih djelatnosti. Činjenica je da od trenutka popuštanja mjera govorimo o preporukama. U prvoj fazi građani su dobili dovoljno informacija o kakvoj je bolesti riječ i to nam je pomoglo da iziđemo bez rizika, da minimaliziramo štete", kazao je ministar Davor Božinović.

"Ovo je bolest u kojoj možemo pobijediti svi zajedno. Najgora je sankcija prenošenje bolesti. Činjenica da si zbog neodgovornog ponašanja ugrozio nečije zdravlje, zdravlje svoje obitelji. Ako bi došlo do toga da imamo negdje prodor, uvodila bi se mjera samoizolacije, bilo da ste klijent ili osoblje, ne možete raditi jer morate ići u samoizolaciju. Računamo na svijest klijenata i onih koji rade u tim objektima", dodao je. 

Koncerti na terasama

"Ako netko zatraži, mi ćemo napraviti upute, a mislim da ćemo od ponedjeljka sve te zahtjeve pokriti uputama", kazao je Capak.

"Mi promišljamo o svemu. Ako je to vaš prijedlog, mi ćemo to razmotriti", kazao je Božinović na reduciranje presica Nacionalnog stožera.

Proboj virusa u domove

"U cijeloj je Europi 60 posto i više osoba koje su preminule iz domova. Kod nas je toga manje. U svim domovima epidemiološka reakcija bila je brza. Imali smo dovoljno prostora za njihovu hospitalizaciju. Najveći je dio maknut iz domova i hospitaliziran. Mislimo da se situacija odvijala na adekvatan način. Sve ovisi o zdravstvenom stanju pacijenata. Tamo gdje je komorbilitet veći i smrtnost je veća", kazao je Capak.

Serološka testiranja

"Kazat ću vam preliminarne rezultate. Do današnjeg dana nitko od zaposlenika na Klinici nema antitijela", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić. 

"Što se tiče fame oko prokuženosti populacije, nema još mnogo tih istraživanja, ali u Njemačkoj, tamo gdje je bilo više zaraženih, rezultat je do 15 posto. Svi oni koji su to pokušali imaju velik broj umrlih i oboljelih. S ovim tipom virusa ne znamo hoće li antitijela biti zaštitna. Ovo što smo dobili s našim zaposlenicima je pohvalno", kazala je Markotić.

Sigurnost testova

"Uobičajeno je da se počnu razvijati testovi kada se tako nešto pojavi. Testovi se moraju validirati. Sam proizvođač daje podatke. Na početku su ti testovi niže osjetljivosti. Mi smo radili evaluaciju testova na tržištu. Serološki testovi nisu dobri za akutne infekcije. Pokazali smo da u prva dva-tri dana ne možete dokazati da je riječ o akutnoj infekciji. Visoki broj pozitivnih može se pokazati tek oko 12-og dana. Zasad nemamo testove koji će pokazati rezultate za dva-tri dana", kazala je Markotić.

Novinari su Božinovića pitali što misli kakvo je sada povjerenje građana u Nacionalni stožer. Božinović je rekao: ''Hvala vam na tom pitanju",  što je izazvalo smijeh okupljenih.

"Rezultati najbolje govore o povjerenju građana u ovaj Stožer", kazao je Božinović.

Video: Skandal u splitskom KBC-u: Došlo je do zamjene dviju pacijentica

Ključne riječi

Komentara 12

RE
RedTree
14:18 14.05.2020.

Odluka o više manje slobodnom ulasku u zemlju je mislim loša i obiti će nam se. Vratite kao Slovenci bar tjedan dana samoizolacije ili potvrda testa da je negativan.

Avatar Asterix
Asterix
16:47 14.05.2020.

Bit će čudo ako ne bude drugog vala do jeseni.

Avatar Kalladin
Kalladin
14:17 14.05.2020.

Pokazna vježba uspjela. Slijedi glavna predstava na jesen/zimu. Sad je vrijeme da se kupe rukavice, maske, dezinficijensi i lekadoli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije