Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon razornog potresa

Krenulo prvo rušenje kuće u Zagrebu: 'Tu je živjela moja majka, zid je pao na nju'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
10.06.2021.
u 08:56

Ova kuća je simbol početka fizičke obnove Zagreba, kazao je Damir Vanđelić

Razoran potres u Zagrebu zatresao je 22. ožujka 2020. jačinom 5,5 stupnjeva po Richteru. Brojni su objekti oštećeni, a danas je, godinu i gotovo tri mjeseca kasnije, krenulo prvo rušenje kuća s crvenom naljepnicom prema zahtjevima po Zakonu za obnovu.

Prva od njih, bit će srušena u Gornjoj Dubravi. Rušenje je krenulo nekoliko minuta prije 9 sati. 

Vlasnica kuće je gospođa Nadica Sunek, a u kući je živjela njezina majka koja je bila unutra za vrijeme potresa. Zid je pao na nju, no nije bila teže ozlijeđena. Gospođa je preminula nedugo nakon potresa zbog moždanog udara koji je, kako smatra njezina kćer, bio posljedica šokantne situacije u kojoj se našla. Gospođa Sunek osvrnula se i na detalje rušenja svoje kuće. 

- Tu je bilo 150 kvadrata. Država plaća rušenje, a za dalje još nismo dobili rješenje. Dobili smo samo rješenje za rušenje. Kako odluči Fond i Ministarstvo, tako bude, kazala je. 

Koordinator rušenja kuće u Zagrebu Mićo Diklić otkrio je kako će rušenje kuće trajati cijeli dan. 

- U ponedjeljak ide rušenje sljedeće kuće. Za treću, koja je predviđena u ovom paketu, treba izraditi projektnu dokumentaciju zato što je malo složenija, naslonjena je na drugu zgradu, kazao je. 

Rušenju prve kuće prisustvovao je i šef Fonda za obnovu Damir Vanđelić. Osvrnuo se na daljnji proces obnove. 

- Ova kuća je simbol početka fizičke obnove Zagreba. Mi smo dobili tri odluke za uklanjanje, sve je ugovoreno. Iz ministarstva su nam najavili još 18 odluka o uklanjanju prema tome se nadam da će se sada proces ubrzati, vrijeme je, kazao je i dodao kako je za donošenje svih odluka nadležno ministarstvo. Fond, kako kaže, dobiva oko dvije odluke tjedno. 

- Zaista je još uvijek to usporeno, navodi dodajući kako hitno treba obraditi 11 tisuća zahtjeva.

- Mi smo u stanju preko 50 natječaja dnevno lansirati i ugovarati. Svaki dan su koordinacije, pokušavamo napraviti najbolje što možemo, navodi.  

Od 18 odluka koje je Fond primio, tri su za uklanjanje, a njih 15 za isplatu novčanih naknada. 

- Zastoj je u pisanju odluka, rekao je Vanđelić i dodao kako smatra da je potrebno digitalizirati proces. Što se tiče procesa izbora tvrtki za izvođenje radova, navodi kako se koriste elektroničke dražbe

- Mislim da je to transparentan sustav i omogućuje da svi sudjeluju, zaključuje.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
11:28 10.06.2021.

Vidi se da ide sporo. Sutra dolazi predsjednik sa detaljnim uputama kako srušiti kuću ...ali da ostane čitava.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
10:20 10.06.2021.

Sto je sa onima koji nemaju nikakvu kuću, ni zemlju, već su podstanari, hoćemo li i njima pomoći?

PL
posten_lopov
10:52 10.06.2021.

Ovim tempom trebat ce 210 godina da se sve kuce za rusenje , poruse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije