Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Analitičari Macan i Skoko: Male stranke na ljevici mogle bi biti crni labud za SDP

Pratite nas na Facebook stranici Večernjeg lista i na našem portalu.
15. lipnja 2020. u 11:21 14 komentara 20007 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon vikenda bogatog političkim događajima u studiju Večernjeg lista gostovali su Večernjakovi politički analitičari, stručnjaci za političku komunikaciju Božo Skoko i Krešimir Macan.

Andrej Plenković NU2 Plenković kod Stankovića: Treba kazniti one koji su radili grafite, a Škoro je eksperiment

U prvoj emisiji s našim analitičarima uoči parlamentarnih izbora 5. srpnja razgovarali smo o prijedlozima lista za Sabor koje su "skrojili" šefovi HDZ-a i SDP-a, o izabranim taktikama najjačih političkih opcija, pozivima Andreja Plenkovića na sučeljavanje, o novoj koaliciji sklopljenoj u centru, ali i mogućim poslijeizbornim kombinacijama. Pratite nas na Facebook stranici Večernjeg lista i na našem portalu.

Emisiju je vodila i uredila Petra Maretić Žonja

 

Restart koalicija

"Nekim perjanicama SDP-a Bernardić je odredio mjesta na listi gdje će se morati jako potruditi žele li završiti u Saboru. To će pridonijeti tome da oni vode personalizirane kampanje kako bi dobili preferencijalne glasove, a s druge strane može nastati bratoubilački rat tako da jedni drugima podmeću", kazao je Skoko.

"Restart je imao strategiju pristanka na veliku koaliciju, ali je ubio svoju organizaciju u Istri. Činjenica je da je IDS zbog toga osigurao pobjedu na lokalnim izborima u svibnju", kazao je Macan. "Što donosi ta široka koalicija? Manje opcije ne daju tu snagu", dodao je Skoko. "Oni će dobiti zahvaljujući SDP-u daleko više, ovo je za njih super", kazao je Skoko. "Male stranke na ljevici mogle bi biti crni labud za SDP", dodao je Macan.

Liste HDZ-a i Plenkovićevi oponenti na listama

"Ovo je unutarstrateška odluka, proklamira zajedništvo i pokazuje širinu, budimo svjesni toga, tu je i onaj malo desniji centar ali i centar", kazao je Skoko. "To je mudro, proklamira se zajedništvo. To je podjela odgovornosti – ako prođemo loše, dijelimo odgovornost za loše rezultate", dodao je.

'NEĆE NITKO POBJEĆI' Škoro Bagi: Nećete sa mnom tako razgovarati, žalit ću se upravi

Intervju sa Škorom u kojem traži mjesto premijera

"Nakon izbora dugo će trajati pregovori. HDZ apsolutno neće pristati na poniženja. HDZ-u bi odgovarali novi izbori", kazao je Skoko. "U ovom trenutku sve karte bit će na stolu, svi sa svima", dodao je Skoko i rekao da će pregovori biti teški.

"Nakon novih izbora ili ako se dogodi drugi val, moguća je vlada nacionalnog jedinstva", kazao je Macan. "Zahvaljujući pojedinim ljudima, poput Raspudića koji uživa ugled, Most će uzeti dio glasova", kazao je Skoko.

"Škoro može dobiti između 15 i 20 mandata", kazao je Macan. Skoko je dodao da će rezultat biti bliži 15 mandata.  "Domovinski pokret bit će treća opcija i oni će odlučivati tko će sastaviti Vladu", dodao je Skoko.

Macan je zaključio da mi nemamo prave kampanje. "Plenković bi trebao paziti da od Bernardića ne napravi žrtvu. Dobro je da upozori na njegovo neiskustvo, ali treba paziti", kazao je Skoko.

Bernardić se ne može skrivati iza tima SDP-a, zaključili su analitičari. Što se tiče Milana Bandića, Macan smatra da on neće proći na izborima.

Uloga predsjednika Milanovića

"Milanović nema interesa za kampanju i dobro je za demokraciju u Hrvatskoj da se ne uključuje u kampanju", kazao je Skoko.

"Milanović će nestati s početkom službene kampanje, on će se držati Ustava, ali ovo što je do sada radio išlo je u korist Plenkovića", dodao je Macan

 

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a
SLIJEDI MANJI KABINET
Božinović i Marić sigurno ostaju u Vladi, ali ne i svi ostali ministri
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
 • Avatar Uhljeb25
  Uhljeb25:

  Danas svaka baba ima svoju stranku😀

 • ivanunited:

  Ima stranki ali nemaju programa, pola njih profesionalni prosvjednici željni fotelje i lovice....Postoje i male stranke s programom ali šta vrijedi kad znamo koga mediji guraju u prvi plan...

 • Gensoman1000:

  Ne kuzim kakva je to ljevica kaj se zalaze za deindustrijalizaciju, duplo skuplju energiju (tkz zelena energija) cenzuru itd... Mislim na nase drugove iz radnicke fronte