Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uvijek je lakše udariti na plaće nego na sivu ekonomiju

Uoči izbora treba se izboriti za političku budućnost, a onda misliti o novcu za obećanja
07. rujna 2017. u 18:34 5 komentara 1104 prikaza
Andro Krstulović Opara
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Nekretnine ili plaće? HDZ će opet imati problema sa svojim biračkim tijelom zbog odluke gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare da Splićanima poveća prirez s 10 na 15 posto. Da je bivša gradska uprava Splita razmišljala na duge staze i vodila računa o gradskim projektima, vjerojatno bi taj prirez digla prije dvije godine, kad su to učinili Rijeka i ostali gradovi, nakon što im je država smanjila prihode od poreza na dohodak. No, uoči lokalnih izbora trebalo se valjda prvo izboriti za vlastitu političku budućnost pa tek kasnije misliti gdje naći novac za obećane socijalne projekte i investicije. Split je ove godine gorio pred očima cijele zemlje te se pokazalo da njegovi vatrogasci nisu imali opreme, vode, osnovnih uvjeta za rad, ali ni dobro vodstvo. Slično kao i ostalim dalmatinskim gradovima, infrastruktura mu ljeti puca po šavovima.

rad na crno Kršenje propisa Ukorijenjena siva ekonomija: 'Da ne varamo, ništa ne bismo postigli'

E sad, pravo bi pitanje bilo treba li se taj novac uzimati iz plaća zaposlenih Splićana, ili se možda mogao namaknuti kroz oporezivanje nekretnina, apartmana i vikendica koje se nalaze u gradu i oko njega? Time što je stopirao porez na nekretnine, premijer Andrej Plenković donio je odluku umjesto gradonačelnika Opare.

Splitski je gradonačelnik možda mogao do potrebnog novca doći i tako da otpusti svakog drugog činovnika u gradu, ali ruku na srce, ako to dosad nije učinio nijedan gradonačelnik ili premijer, zašto bi Opara bio veći papa od pape i otpuštao! Linijom manjeg otpora, i on se odlučio na jače oporezivanje plaća.

Porez na kuće za odmor u Splitu na gornjoj je dopuštenoj granici, a grad još nema otvorene ruke da oporezuje apartmane.

Svakoj je administraciji lakše udariti na plaće zaposlenih nego se baviti onima koji možda rade i zarađuju na crno.

Porez na nekretnine u pravilu je lokalni porez baš zato što se pretpostavlja da će lokalne vlasti postupati s mjerom i neće ići protiv interesa svojih građana, ali država ne bi trebala ići ni protiv interesa zaposlenih.

novac, kune novi podaci Porezna uprava: Plaće ne isplaćuje 1557 poslodavaca novac Marina Šunjerga Da država ne uzima previše, od plaće bi se u Hrvatskoj moglo i živjeti radnici Kakva je situacija Prosječna plaća 6025 kuna, ali plaća 67% radnika ispod prosjeka
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Deleted user:

    Evo jedna poruka Splićanima. Mi u N.Zagrebu tražimo već 4mjeseca projekt za obnovu malog dječijeg igrališta. Taj projekt je koštao 35tisuća kuna, aobnova 200tisuća. Ponavljam radi se o malom igralištu. No, igralište nije niti važno, važan je projekt koji se ... prikaži još! izgubio.Ne zna nitko gdje je, a zli jezici vele da ga nikad nije niti bilo.Važno je da smo platili...Pa, vi vjerujte da je uprava ona i ova racionalna.

  • Deleted user:

    Država je uvijek gladna novaca, a poreza nikad dosta. Prije 15godina računalnimm programom si mogao zamjeniti inžinjera. Danas, kad je tehnologija otišla toliko naprijed, kod nas se broj zaposlenih kojima je država poslodavac povećao.Imamo čak i znastvenike koji dokazuju da ... prikaži još! taj broj i nije tako velik. I kao odgovor, rekao bih da reforma treba početi od države same. Dakle, NE novim porezima i povećanju starih.DA za racionalizaciju državne uprave, na svim razinama i u tvrtkama koji su u vlasbništvu države a monopolisti su na tržištu. npr.Hep

  • lažni penzioner:

    Pitajte Bandića, on vam je expert u tome i ne možeš vjerovat ljudi ga opet biraju, valjda su sadisti pa vole da ih se gazi, ponižava i izrabljuje.