Naslovnica Vijesti Hrvatska

Da država ne uzima previše, od plaće bi se u Hrvatskoj moglo i živjeti

Mogu se kupiti nekretnine do 100.000 eura vrijednosti ili po cijeni kvadrata od 1500 eura na rok otplate od 15 do 30 godina
22. kolovoza 2017. u 21:40 17 komentara 2761 prikaza
novac
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Kada se bruto plaće u Hrvatskoj uspoređuju s prosjecima primanja isplaćenih u skupini EU11, u kojoj su nove članice Europske unije, Hrvatska i Slovenija imaju najveća primanja. Slovenske su plaće veće od hrvatskih 20 posto i s njima se još ne možemo uspoređivati, ali zanimljivo je da Češka i Hrvatska imaju jednaku prosječnu neto plaću, ali je češka bruto plaća u prosjeku manja 30 eura od one u Hrvatskoj.

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović Usporedba Lideri Hrvatske i BiH imaju triput veće plaće od srpskih

Sve ostale zemlje istočne Europe imaju daleko manja primanja od hrvatskih, ali i kod njih je, uz iznimku Poljske kojoj skupa država ruši prosjek, primjetna znatno manja razlika između neto i bruto primanja. Te su zemlje stoga i konkurentnije pa standard njihovim građanima raste po bržim stopama nego što se bilježe u Sloveniji i Hrvatskoj. Prosječna bruto plaća u Zagrebu narasla je na 9735 kuna, a neto plaća u prosjeku je iznosila 6997 kuna. Razliku je uzela država. U Slovačkoj koja se natječe za iste ulagače kao i Hrvatska opterećenje na rad niže je nego u Hrvatskoj četiri postotna poena, kao i u već spomenutoj Češkoj. Uz visoku stopu PDV-a koji se ubire od većine potrošnje prosječnih zaposlenika, može se ustvrditi da niski standard u Hrvatskoj najviše možemo zahvaliti skupoj državi.

Dan porezne slobode zaposlenik s prosječnom plaćom u Zagrebu može dočekati tek 15. srpnja, što pokazuje da za državu i davanja radimo čak 195 dana u godini. Kada bi država bila nešto jeftinija, možda bi se u Hrvatskoj moglo i živjeti, a ovako više od trećine građana živi na rubu siromaštva s primanjima od samo 3000 kuna mjesečno. To se odnosi na gotovo milijun ljudi u koje se ubraja 128 tisuća zaposlenika koji primaju niske plaće te još oko 860 tisuća umirovljenika. S druge su strane spektra takozvani “bogati” čija primanja premašuju 15.000 kuna, što je tek za tisuću kuna više od minimalne plaće u Francuskoj. Takvih je samo 18.000. Njihovi su porezi i davanja puno viši i oni za državu rade čak 220 dana u godini, a da bi zaradili plaću, moraju još jednu plaću u obliku poreza i davanja dati i državi.

radnici EUROSTAT Bliži se kraj ere jeftine radne snage u srednjoj i istočnoj Europi šumari Najviše zarađuju financijaši Plaće rasle javnom sektoru, građevini i trgovini, pale rudarima i šumarima radnici BOLJI ŽIVOT? Tražite posao u Njemačkoj? Evo što vas tamo čeka!
POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Apsalar
  Apsalar:

  Uvijek tako. Harač i cijene prate EU, pa čak i premašuju, a primanja ostala u Zimbabveu....

 • Tihi:

  Hrvatska i Slovenija imaju najveća primanja. Slovenske su plaće veće od hrvatskih 20 posto i s njima se još ne možemo uspoređivati, Zahvaljujući pljačci i što su Hrvati velike ovce, naivci.. Naš Jadran nam donese sa naših 1300 otoka preko ... prikaži još! 11 milijardi EURA ..pretvori u kune . I Srbija nula mora nula otoka nula od 11 milijardi eura redovitih za vodu. Što nam vrijedi to vladari kroje Hrvatima male hlače-plaće ne daju stoci sitnog zuba da budu nešto više bolji od Srbije .. A Slovence nećemo biti u stanju idućih 100 godina dostići .. Ma koliko ih mrzili iz zavisti jer su pametniji vrijedniji narod i zaslužuju sada 200 - 300 eura više mjesečno nego mi kod naših poslodavaca !! Ili smo mi gluplji smo pa nas ne plaćaju pošteno nego pljačkaju !!!

 • Deleted user:

  Tako je. Naglasak treba biti na smanjenju troškova opće i lokalne države, te tvrtki koje su monopolisti na tržištu, a država im je vlasnik. Ovakvoj državi koja na svim razinama generiranje korupciju, svaki novac je premali. Ono što sad dajemo, ... prikaži još!o, daleko je previše u odnosu na uslugu koju dobijemo. Idemo napraviti pravu reformu. Smanjiti broj zaposlenih u općoj i lokalnoj državi, te u tvrtkama monopolisti ma na tržištu. Time ćemo pojeftinili državu, a ovim djelatnicima koji ostanu bez posla, valja pomoći da otkriju neke nove talente koje sigurno posjeduju.