Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ustavni sud odbio ustavnu tužbu Zagrebačke banke: Udruga Franak zadovoljna odlukom

Ustavni sud ocijenio je kako su sve optužbe Zagrebačke banke neopravdane te je potvrdio zakonitost i ustavnost djelovanja Udruge Franak
28. veljače 2020. u 11:20 0 komentara 1403 prikaza
Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Udruga Franak zadovoljna je odlukom Ustavnog suda te u potpunosti podržava sva iznesena stajališta i zaključke u presudi.

Zagrebačka banka NOVA PROMJENA Dva člana Uprave Zagrebačke banke dala ostavke

"Ustavni sud RH odbio je ustavnu tužbu Zagrebačke banke kojom se Zaba žalila zbog činjenice da je Vrhovni sud RH u reviziji Rev-2245/17 odlučio da se danom podizanja kolektivne tužbe prekida zastara potraživanja u privatnim sudskim postupcima te zastara potraživanja počinje teći ispočetka danom pravomoćnosti kolektivne presude", priopćila je Udruga Franak. 

Zagrebačka banka pokušala je prikazati sudjelovanje na konferenciji naziva "Konferencija o sudskoj praksi za zaštiti potošača korisnika financijskih usluga uz osvrt na sadašnje poslovanje hrvatskih banaka" kao sporno te dovesti u pitanje nepristranost uglednih i stručnih sudionika. 

sudnica Udruga Franak: Šest novih presuda za konvertirane kredite

Ustavni sud ocijenio je kako su sve optužbe Zagrebačke banke neopravdane te je potvrdio zakonitost i ustavnost djelovanja Udruge Franak odnosno potvrdio kako je konferenciju Udruga Franak kao nositelj zaštite potrošača organizirala sukladno zakonu, a sudionici su imali pravo sudjelovati i stručno izlagati te su ustavni suci otklonili svaku sumnju u neovisnost sudaca.

Udruga Franak ističe da je Ustavni sud ispravno potvrdio stav Vrhovnog suda u vezi sa zastarom potraživanja, koji je donesen imajući u vidu svrhu instituta zastare s jedne strane i svrhu sustava kolektivne zaštite potrošača s druge strane te uravnotežujući suprotstavljene interese. 

Vrhovni sud završen kolektivni sudski spor Udruga Franak predala Vrhovnom sudu svoje očitovanje na ogledni postupak

"Ne znamo koliko su daleko banke spremne ići u nastojanjima da održe na snazi svoje nezakonito poslovanje, no smatramo da im nečasne radnje kojima se služe neće pripomoći u tome. U zadnje vrijeme postaje jasnije cijeloj javnosti da nemaju dobre nakane i spremni su na sve, od skandalozna oglasa za pokušaj utjecaja na sudove do blaćenja Udruge Franak i njezinih aktivista koji se bore za prava oštećenih potrošača, pa čak i do stvaranja sumnji u neovisnost rada Vrhovnog suda, a sve kako bi spriječili donošenje poštene te na zakonu i pravu Europske unije utemeljene odluke Vrhovnog suda u oglednom postupku koji je u tijeku, i čiji završetak očekujemo tijekom ožujka", stoji u propćenju Udruge Franak. 

 

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.