Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šest novih presuda za konvertirane kredite

U presudama dominira stajalište Suda EU iz presude C-118/17 kojom je nedvojbeno utvrđeno da nakon zakonske intervencije u ugovorni odnos i dalje potrošač ima pravo na nacionalnom sudu utvrđivati je li tom intervencijom doveden u stanje kao da nikada nije ugovorio ništetne ugovorne odredbe, kažu iz Udruge Franak
17. veljače 2020. u 08:22 0 komentara 3234 prikaza
sudnica
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Osječki, vukovarski, sisački i zadarski sud donijeli su u razdoblju 10. do 14. veljače šest novih presuda za konvertirane kredite. Tim presudama suci Ivica Grubišić iz Vukovara, Davor Liščić iz Osijeka, Andrea Vasiljević i Vedran Medaković iz Siska te Jadranka Nižić-Peroš iz Zadra dosudili su ukupno 330.000 kuna preplaćenih anuiteta tužiteljima koji su konvertirali CHF kredite. Tužene banke bile su RBA, ZABA, PBZ i Addiko, priopćili su iz Udruge Franak.

stanovi u Zagrebu novi sustav izvještavanja Banke će za kredit pitati hoće li klijenti iznajmiti nekretninu

Iz Udruge su uputili čestitke odvjetnicima Sandri Panjković i Dinku Ocvareku iz Siska, Ivanu Šalini i Boži Vrkiću iz Zadra te Zoranu Kosanoviću iz Kutine na uspješnom zastupanju svojih klijenata koji su konvertirali CHF kredite.

"U presudama dominira stajalište Suda EU iz presude C-118/17 kojom je nedvojbeno utvrđeno da nakon zakonske intervencije u ugovorni odnos i dalje potrošač ima pravo na nacionalnom sudu utvrđivati je li tom intervencijom doveden u stanje kao da nikada nije ugovorio ništetne ugovorne odredbe. Suci su utvrdili presudama:

Da konverzijom nije izvršena restitucija odnosno da tužitelji nisu dovedeni u stanje kao da nikada nisu ugovorili ništetne kamate i valutu CHF.

Franak Slučaj franak Riječki sud vraća sve negativne presude za konvertirane kredite na ponovni postupak

Da glavnica nakon konverzije nije dovedena u stanje kao da nikada nisu ugovorene nepoštene ugovorne odredbe, nego je dapače konvertirana glavnica veća od glavnice po početnome otplatnom planu.

Da tužene banke moraju vratiti preplaćene anuitete, ali još i razliku između konvertirane glavnice i glavnice po početnome otplatnom planu, jer je stvarna pravilna glavnica manja od konvertirane glavnice.

Sisački sud utvrdio je u obrazloženju presuda dodatno i to da su ništetni aneksi kojima je izvršena konverzija.

Nakon odličnih vijesti iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je odlučilo da naš aktivist Goran Aleksić nije kao saborski zastupnik u sukobu interesa zbog toga što je koordinirao aktivnosti Udruge Franak vezano za rad s odvjetnicima, nove radosne vijesti s općinskih sudova dodatno nas utvrđuju u uvjerenju da će Vrhovni sud RH utvrditi ništetnost aneksa ugovora kojima je provedena konverzija CHF u EURO. Nadamo se da će pritom biti utvrđeno da potrošač ima pravo utvrditi ništetnost temeljnog CHF ugovora, ako je to za njega povoljno, kao što je to već presuđeno u presudama C-118/17 i C-260/18 Suda EU.

Goran Aleksić UDRUGA FRANAK Povjerenstvo odlučilo: Goran Aleksić nije u sukobu interesa

Stručni i analitički rad Udruge Franak s odvjetnicima sada u punome svjetlu pokazuje svu svrhovitost tih aktivnosti, jer smo zahvaljujući tesanju slučaja franak do zadnjih najsitnijih detalja uspjeli zajedno s odvjetnicima ustanoviti točno činjenično stanje koje se onda oživotvoruje na hrvatskim sudovima! Još samo da Vrhovni sud RH potvrdi ništetnost temeljnih ugovora, i više nikakvih dilema na sudovima neće biti.

Čekamo s nestrpljenjem i taj dan koji neminovno dolazi! Taj dan bit će za nas novi hrvatski praznik i zvat će se – Dan ništetnosti CHF ugovora!", stoji u priopćenju Ufruge Franak.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.