Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriće u Ozlju

Uređujući okoliš restorana pronašao fosilno nalazište Gornje Jure

fosili1
Foto: Zdravko Bičak
30.10.2014.
u 12:35

U to vrijeme ovaj je dio pripadao sjevernom rubu afričkog kontinenta koji se djelovanjem tektonskih sila odvojio i pripojio Europi

Kad je ozaljski ugostitelj Mario Vardijan krenuo u uređivanje okoliša restorana nije ni sanjao da bi nedaleko objekta mogao pronaći stijene stare milijune godine, a još manje da su u ovaj grad stigle čak iz Afrike.

Čudna stijena

– Odlučio sam urediti dio prostora uz restoran i tamo sagraditi fontanu. Kada sam počeo otkopavati zemlju naišao sam na čudnu stijenu, potpuno drugačiju od ostalih. Na njoj su bili jasno vidljivi ostaci školjaka, puževa i drugih morskih životinja. Tada sam odlučio zaustaviti projekt i potražiti stručno mišljenje – ispričao je Vardijan.

Već prve procjene govorile su da bi mnogla biti riječ o 60-tak milijuna godina starim okaminama koje su nekad činile morsko dno. No, stručna analiza nalaz je datirala znatno ranije.

–Riječ je o fosilnom nalazištu Gornje Jure starom 152 milijuna godina prije Krista. Izdanak sivkaste vapnenačke stijene dobro je uslojen i obiluje fosilima. U to vrijeme ovaj je dio pripadao sjevernom rubu afričkog kontinenta koji se djelovanjem tektonskih sila odvojio i pripojio Europi – dio je geološkog nalaza profesora Darka Fruka.

Dodaje i kako su stjene, pronađene u ozaljskom naselju Ilovac, nekad bile plitki morski greben Tethys oceana sličan Bahamima. U stijeni su pronađeni ostaci više vrsta školki, koralja, puževa, alga i drugih morskih životinja.Očito riječ je o iznimno vrijednom nalazu, a Vardijan naglašava da bi on mogao postati još bogatiji.

–Ovu stjenu pronašli smo prije šest mjeseci slučajno četiri do pet metara ispod površine. Kad bi stručnjaci krenuli u sustavno istraživanje vjerujem kako bi se mogli naći i vrijedniji nalazi. O svemu sam izvjestio Geološki institut, no oni nemaju novca ni za benzin da bi stigli do Ozlja, a kamoli za sustavno istraživanje – tvrdi Vardijan, te dodaje:

Zaštita od propadanja

–Vodim obiteljski restoran i seoski turizam. I dosad nam je dolazilo dosta izletnika, a nadam se da će, osim po Starom gradu, Ozalj biti zanimljiv i po ovom nalazištu. Zato sam odlučio da pronađene fosile, u očekivanju sustavnog istraživanja, zaštititi od propadanja i pokazivati ih gostima – zaključuje Vardijan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije