Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedan nalaz u Vinkovcima

Izvučen rimski sarkofag iz 3. ili 4. stoljeća, pretpostavlja se da je opljačkan

Foto: Snimio čitatelj
1/5
11.07.2022.
u 12:47

Velika većina zidanih grobova i svi do sada pronađeni sarkofazi opljačkani su, a lopovi su ih poharali u razdoblju od 2. pa do 4. ili 5. stoljeća

I najnoviji pronađeni vinkovački sarkofag bio je, pretpostavlja se, na meti rimskih pljačkaša grobova.

VIDEO: U Vinkovcima izvučen rimski sarkofag iz 3. ili 4. stoljeća

Vrijedan pronalazak iz 3. ili 4. stoljeća iskopan je danas u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima, u drevnim Cibalama. Prvi je to pronađeni sarkofag u Vinkovcima u posljednjih 25 godina i tek šesti na ovom području.

Kopajući u sklopu radova na aglomeraciji, podsjetimo, radnici su u četvrtak uočili sarkofag ispod ceste. Bager je, ispričali su radnici, pukom srećom prošao tik uz desnu stranu groba, a jučer je oslobođen "okova" ceste i zemlje i izvučen na svjetlo dana. Težak je, procjenjuje se, dvije i pol do tri tone.

– Otvarat ćemo ga u laboratoriju, no sudeći po rupi na desnoj strani, zaključujemo da je opljačkan. Vide se kosti, životinjske i ljudske, pretpostavljamo da je riječ o ostacima dvaju vlasnika. Moguće je da su ostale neke sitnice koje su promaknule pljačkašima ili im nisu bile zanimljive – kazao nam je Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.

Velika većina zidanih grobova i svi do sada pronađeni sarkofazi su opljačkani, a lopovi su ih poharali u razdoblju od 2. pa do 4. ili 5. stoljeća.

Sarkofag je otkriven, inače, na području sjeverne rimske nekropole, uz cestu za Mursu. Prevest će ga u Gradski muzej Vinkovci, gdje će biti detaljno obrađen.

>> VIDEO Najotrovnija riba na svijetu stigla je u Jadran. Stručnjaci: Hrvatska samo prepisuje, posljedice mogu biti kobne

Ključne riječi

Komentara 18

ZP
Zabranjen pristup
13:00 11.07.2022.

Nasli ga HDZ-ovci prije

Avatar HajdukLika
HajdukLika
15:28 11.07.2022.

Bitange kradu aranžmane sa današnjih grobova, a kamoli dragocjenosti u tadašnje vrijeme. Nažalost.

LL
lijepa_li si
13:43 11.07.2022.

od navek, mjesto lipog živlenja! moja hrvatska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije