Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 73. godini

Umrla poznata novinarka i aktivistica Vesna Kesić

Vesna Kesić
Željko Hladika/24 sata/PIXSELL
27.12.2020.
u 13:23

Inicijatorica je i suosnivačica Građanske inicijative za slobodu javne riječi, Centra za žene žrtve rata, Grupe za ženska ljudska prava, B.a.B.e.... Bavila se socijalnim istraživanjima, policy-analizom, pisanjem i uređivanjem

Noćas je u Zagrebu u 73. godini preminula Vesna Kesić, novinarka i aktivistica. Diplomirala psihologiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, MA je stekla na New School for Social Research u New Yorku. Novinarstvom se bavila u prijeratnim hrvatskim i jugoslavenskim medijima: Startu, Nedjeljnoj Dalmaciji, Danasu, Mladini i Ninu. 

Nakon novinarstva bavila se aktivizmom. Inicijatorica je i suosnivačica Građanske inicijative za slobodu javne riječi, Centra za žene žrtve rata, Grupe za ženska ljudska prava, B.a.B.e.... Bavila se socijalnim istraživanjima, policy-analizom, pisanjem i uređivanjem, javlja HND.

Tijekom devedesetih sustavno se bavila pitanjima ratnih silovanja tako da je s temom konstrukcije spola i etniciteta u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, i njihovom utjecaju na motivaciju ratnog nasilja, i magistrirala na njujorškoj New School for Social Research.

Novinarstvom se nastavila baviti pišući kao slobodnjakinja najčešće za alternativne medije, kao što je svojedobno bio ARKzin, te kasnije za razne neprofitne medijske portale. Neko je vrijeme radila i kao medijska savjetnica u tek uspostavljenom Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije