Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
baukov rez

Ukida se 669 šefovskih pozicija i 825 radnih mjesta u birokraciji

arsen bauk
Patrik Macek/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
23.02.2012.
u 12:00

Ministar uprave Arsen Bauk predlaže da ministri sami imenuju svoje glasnogovornike te da im mandat prestaje kad i njihov ministarski.

Ministarstvo uprave pripremilo je uredbe o ustroju svih ministarstava (uz iznimku MUP-a i Ministarstva financija) po kojima se ukida čak 825 službeničkih radnih mjesta, a usto još i 669 šefovskih pozicija.

Ministar uprave Arsen Bauk tvrdi da, unatoč “sječi” radnih mjesta u ministarstvima, otkaza neće biti. Barem zasad.

Manje i pomoćnika

Daljnja novost Baukova preustroja jest smanjivanje broja članova Vlade u ministarstvima te manje pomoćnika ministara. Prema gruboj računici, samo na plaćama članova Vlade, kojih će biti 42 (u prošloj Vladi ih je bilo 85), godišnje bi se trebalo uštedjeti 19 milijuna kuna. Pomoćnika ministara bit će 85, što je također bitno manje u odnosu na prijašnju vladu, koja ih je imala 142 (zvali su se ravnatelji).

>>Dosadašnje ustrojstvo i prijedlog novog (prvi dio)

>>Dosadašnje ustrojstvo i prijedlog novog (drugi dio)

Baukov pomoćnik Boris Milošević kaže da su ukinuta ona radna mjesta koja su bila predviđena sistematizacijama, ali nisu bila popunjena i pokazalo se da su suvišna. Ukinuta su i ona radna mjesta koja su se pokazala nepotrebnima nakon spajanja pojedinih uprava.

Masovno ukidanje šefovskih funkcija po ministarstvima je, kaže Bauk, potez kojim se postavlja normalna i logična organizacija. Mnoga su šefovska mjesta bila doslovno izmišljena samo zato što je to bio jedini način da se pojedincu u državnoj službi podigne koeficijent, a time i plaća.

>>Usporedba - Broj šefova i zaposlenih u staroj i novoj upravi

Uredbe o ustrojstvu ministarstava trebale bi se prihvatiti na ovotjednoj sjednici Vlade i one zapravo trebaju pomoći ministarstvima, posebice novoosnovanima, da profunkcioniraju u pravom smislu riječi. Nakon što se prihvate uredbe, Baukovu ministarstvu ostaje još trideset dana u kojemu se moraju donijeti pravilnici o unutarnjem redu.

Uz rezanje šefova i ukidanje radnih mjesta, novost je i nova pozicija koju bi trebali imati glasnogovornici. Prema Baukovu prijedlogu, ministri bi glasnogovornike imenovali (ne bi se birali na natječaju), a mandat bi im trajao koliko i ministarski.

Preustroj ministarstava je, međutim, tek prvi korak u sređivanju državne uprave. Kada je riječ o ministarstvima, riječ je tek o četiri posto od ukupnog broja mjesta u državnoj upravi.

Na redu agencije

Iduće na redu za kadrovsko pospremanje i preustroj su državne upravne organizacije u koje spadaju Hidrometeorološki zavod, Zavod za statistiku, Geodetska uprava i druga tijela. Nakon njih su na redu uredi državne uprave po županijama, a onda će se prihvatiti agencija.

Na pitanje što je s MUP-om i Ministarstvom financija, Bauk odgovara da se najprije moraju donijeti zakoni za ta ministarstva da bi se mogle raditi uredbe o ustroju.

Komentara 8

ME
merlinka
13:10 23.02.2012.

Ajme al baratamo matematicki na milimetarski papir, a sto jos znas osim nabacivat se brojevima..... ma kako te nije sram uopce slikat se u novinama a kamoli davat neke izjave kad resor koji vodis ne da ne poznajes nego vise o tom valjda zna i moja baka.... katastrofa..... gdje ti je minimum samokriticnosti.... sve si posmjeljivo sto je valjalo, tko ce ti sad odrađivat poso osim poslusnici. Neces dugo..... a u saboru te cekaju na volej.....

IM
imra
19:28 23.02.2012.

konačno ovima potkresati pozicije. ako pošalješ email niti ne odgovaraju to im je nepoznato. a u npr. škotskoj se 95% svega za građane rješava na iternet portalima ministarstava. ovi naši valjda ne znau niti uključiti komp...

JA
james49
12:06 23.02.2012.

Kad bi još samo uspjelo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije