Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEPOTREBNO JE'

Udruga Franak: Vrhovni sud pokrenuo je nezakonit postupak, a slični su se već vodili

švicarski franak
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
01.06.2020.
u 11:40

Budući da u trenutku sklapanja sporazuma/aneksa nije utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF, nego je dapače bila pravomoćno i revizijski utvrđena valjanost valutne klauzule CHF, takav sporazum nije transparentan sporazum.

Udruga Franak naglasila je da prati sve što se događa na Sudu EU, a između nekoliko važnih postupaka vode se i dva zanimljiva sudska postupka u kojima će se odgovoriti na sljedeća pitanja:

Je li sporazum o izmjeni nepoštene ugovorne odredbe u valjanu u suprotnosti s pravom EU, ako potrošač u trenutku sklapanja sporazuma nije znao sve relevantne činjenice, primjerice nije znao za nepoštenost ugovorne odredbe koja se sporazumom mijenja u valjanu, jer nepoštena ugovorna odredba u trenutku sklapanja sporazuma nije još uvijek bila proglašena nepoštenom odnosno ništetnom?

Je li se nagodbom potrošač može odreći svojih prava iz Direktive 93/13, i ako može, pod kojim uvjetima je to moguće?

Udruga Franak očekuje, u skladu s dosadašnjom praksom Suda EU, pozitivne odgovore na postavljena pitanja u korist potrošača, a u slučaju pozitivnih odgovora na postavljena pitanja to bi za konvertirane kredite i rješenje iz oglednog postupka značilo sljedeće:

Sud ima dužnost ispitati poštenost svih nagodbi, sporazuma, ugovora i dodataka ugovorima.

Sporazumom nisu konvalidirane nepoštene ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli.

Valjanost izmjene CHF u EURO kod konverzije nije u skladu s pravom EU.

Budući da u trenutku sklapanja sporazuma/aneksa nije utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF, nego je dapače bila pravomoćno i revizijski utvrđena valjanost valutne klauzule CHF, takav sporazum nije transparentan sporazum.

Nagodba u kojoj potrošač nije upoznat s posljedicama te nagodbe, u kojoj potrošač nije znao da su odredbe koje se mijenjaju ništetne te se nije odrekao svojih prava, dakle, takva nagodba ne može ukinuti pravo potrošača na obeštećenje na temelju Direktive 93/13.

U skladu s takvim potencijalnim rješenjima, nedvojbeno bismo mogli reći da će Vrhovni sud RH biti doveden pred zid, i da potrošači koji su konvertirali CHF kredite u EURO imaju pravo zahtijevati punu restituciju unatoč izvršenoj konverziji. Pitaju se hoće li ta puna restitucija biti na temelju ništetnosti ugovora ili na temelju ništetnosti ugovornih odredaba.

- Ne možemo shvatiti činjenicu kako Vrhovni sud RH nije znao da se ti postupci vode na Sudu EU, jer da je to znao, ne bi uopće pokrenuo ogledni postupak, nego bi na temelju odluka Suda EU mogao donositi buduće zaključke o konverziji CHF u EURO. Uistinu se Vrhovni sud RH ponio kao diletantski sud u cijeloj toj situaciji, navode iz udruge. 

- Pratit ćemo postupke na Sudu EU, i izvijestiti vas kada budu završeni, a nadamo se da će završiti u korist potrošača, mada je vrlo nezahvalno prognozirati konačni ishod prije nego Sud EU donese konačnu odluku po oba predmeta, navodi udruga Franak. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije