Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lokalni izbori

Učitelj i učenik: Bernardić kopira Bandićeve metode

'01.10.2012., Zagreb - U povodu obiljezavanja Medjunarodnog dana starijih osoba na Zrinjevcu je organiziran 9. gerontoloski tulum. Manitestaciju su otvorili Milan Bandic i Davor Bernardic.  Photo: Pat
'Patrik Macek/PIXSELL'
28.11.2012.
u 18:00

Bernardić je komunikacijski potpuno drugačija osoba od svog bivšeg šefa pa mu gradivo naučeno u Bandićevoj političkoj školi ne daje iste rezultate

Prema posljednjem istraživanju Agencije Ipsos Public Affairs za portal Politikaplus, sadašnji gradonačelnik Milan Bandić tijesno, u okvirima statističke pogreške, pobjeđuje Davora Bernardića, šefa Gradske skupštine i Bandićeva nasljednika na čelu zagrebačkog SDP-a.

Nespretna imitacija

Treba imati u vidu da zagrebački HDZ nema svog kandidata, u anketi je predložen Drago Prgomet, a bude li HDZ imao jako ime Bandić će izgubiti dio glasova. Istraživanje pokazuje da ista metoda prikupljanja glasova koju koristi Bandić ne ide u prilog Bernardiću. On je osoba komunikacijski potpuno drugačija od svog bivšeg šefa pa mu gradivo naučeno u Bandićevoj političkoj školi ne daje iste rezultate. Bernardić koristi poziciju predsjednika Skupštine da se, baš kao i Bandić u ulozi gradonačelnika, pojavi na što više mjesta i društvenih događaja.

Da se rukuje sa što više ljudi. I javni predizborni nastupi SDP-ova gradonačelničkog kandidata Bernardića podsjećaju na Bandićevu retoriku. S obzirom na različitost njihovih osobnosti, imitacija nespretno izgleda i nije toliko vidljiva. U svim duljim javnim nastupima Bernardić nije propustio spomenuti svoju pokojnu majku i njezin savjet “Davore, ono što je dobro uzmi od svakoga, a ono što nije dobro nemoj ni od rođene majke”. Na savjete moralno-emocionalnog autoriteta u liku babe Kate vrlo često se poziva Bandić, no savjeti njegove babe prilagođeni su situaciji u kojoj želi istaknuti svoj moral i ljudskost. Tako je više puta ponovio “rekla je moja baba Kata, a bila je pametna žena – sačuvaj me, Bože, naknadne pameti” i njezin savjet “da se čuva ljudi oštre retorike i lažnih obećanja”.

Njezine navodne riječi iskoristio je i da opiše situaciju u predsjedničkoj kampanji kada je kazao “moja baba Kata otišla je korak dalje od Nietzschea pa je rekla u strahu su velike oči”. Uoči svakih izbora Bandić je naglasak stavljao na megaprojekte koji će Zagrepčanima olakšati život – sveučilišna bolnica, terme Blato, premještanje hipodroma, Dinamov stadion, gradnja najmanje tri mosta preko Save, odlazak Vlade s Gornjega grada, probijanje tunela kroz Sljeme...

Profil znanstvenika

Svoje je projekte Bandić najavljivao u vrijeme kada nije bilo krize pa je dio najavljivanog izgledao ostvarivo. Sada Bernardić, umjesto najave rješenja “sitnih” problema koji građanima svakodnevno otežavaju život, najavljuje, uz potporu stranačkog kolege, ministra poduzetništva Gordana Marasa, megaprojekt gradnje znanstveno-tehnološkog centra Nikola Tesla na Zagrebačkom velesajmu. Ideja je kao takva dobra, ali koliko je realna? Stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan drži da je moguća te da ju je Bernardić izabrao da istakne svoj profil znanstvenika.

– Time vraća dug znanstvenoj zajednici, on je završio fiziku. To govori i o njemu, da je racionalan i da je sposoban rješavati probleme – drži Macan koji Bernardića opisuje kao simpatičnu osobu koja pripada drugoj generaciji političara, koja se još nije izgradila. No da SDP-ov kandidat sigurno mora raditi na artikulaciji svojih ideja govori i podatak da je za pet postotnih poena u anketi lošiji od stranke, što znači da ga za gradonačelnika ne žele ni svi birači SDP-a.

>> Bitka za Zagreb: Bandić "tuče" Davora Bernardića!

Komentara 13

TO
tomokaro
18:45 28.11.2012.

Ovaj puta je to test građana,rezultat će reći sve o intelektualnom,moralnom,kultiviziranom obilježju građana i dati sliku o stanovnicima Zagreba, a rezultat kakv god da bude treba ga poštivati ali bojim se da nijedan rezultat neće biti dobar za Zagreb, Zagreb treba karizmatičnog samozatajnog,stručnog intelektualca , nikako emotivca i demagoga,nevidljivog a učinkovitog,mudrog a ne samohvalisavog i slatkorječivog iz radione partije,bojim se da takovog nemamo, takav je već davno otišao iz Zagreba i živi sretno negdje u svijetu, možda mu je draži Tibet nego ovakav ZAGREB.

GI
giglibigli
19:02 28.11.2012.

bernardić bi ako želi pobijediti trebao biti negacija bandića a ne pokušavati biti njegova kopija,trebao bi reći ja neću graditi megafontane, neću prekopavati cvijetni trg svakih šest mjeseci, neću davati milijune dinamu, neću "delati" s kojekakvim "poduzetnicima" itd a baremem mateijala ne nedostaje

ST
stoka
18:10 28.11.2012.

Nikada kopija Bernardić neće moći nadjačati Bandića. E mali Bernardiću kaj to pokušavaš? Pokloni se do poda drugu Bandiću. Najjačem demagogu svih vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije