Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ubojstvo Ive Pukanića: Gudurić otkriva naručiteljevo ime

Kako doznajemo, prije ilegalnog prelaska u BiH Gudurića je policija locirala u blizini Novog Sada, gdje je živio s trudnom suprugom. Krio se pod više lažnih imena.
03. veljače 2010. u 09:13 20 komentara 10 prikaza
gudurić
Foto: Darko Gavrić/Press

Hrvatski istražitelji gaje ozbiljnu nadu da bi Bojan Gudurić (28) od njih mogao zatražiti status pokajnika, a zauzvrat postati posljednja karika koja bi slučaj ubojstva novinskog izdavača Ive Pukanića dovela do konačnog naručitelja ubojstva.

Ovo nagađanje proizlazi iz činjenice da se Gudurić sam predao vlastima BiH te da je predaja bila motivirana pritiskom zbog navodnog nedostatka novca, ali još važnije, mogućim opravdanim strahom za vlastiti život.

Ponajprije zbog otvorene mogućnosti da se u procesu za ubojstvo I. Pukanića dobije još jedan pokajnik (aktualni zaštićeni svjedok također je pristao na suradnju s tužiteljima nakon što je doznao da mu se sprema likvidacija), hrvatske vlasti učinile su sve da prve predaju zahtjev za izručenje.

– Svu dokumentaciju potrebnu za izručenje pripremili smo još u utorak poslijepodne i odmah je poslali u BiH – izjavio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović navodeći kako, kada dvije zemlje traže izručenje iste osobe, pri odluci kome će ga se predati važnu ulogu igra i to tko je prvi podnio zahtjev.

Da bi Gudurić mogao biti spreman na suradnju s hrvatskim istražiteljima, govore i informacije iz Beograda.
– Gudurić je najavio predaju novosadskoj policiji, koja ga traži kako bi odslužio četiri godine zatvora za 13 razbojstava, ali se predomislio i vjerojatno ilegalno prešao Drinu te se predao banjolučkoj policiji – kaže nam Gojko Vasić, načelnik u MUP-a RS. Nije isključeno da je Gudurić dobio informaciju o svojoj likvidaciji pa je naglo promijenio odluku i potražio zaklon u pritvoru izvan Srbije. Kod njega su pronađeni dokumenti na lažno ime. Promijenio je fizički izgled jer je za 15 mjeseci bijega izgubio više od 25 kilograma.

– Moj klijent navodi da nije kriv i vjeruje hrvatskom pravosuđu – tvrdi banjolučki odvjetnik Nenad Balaban, Gudurićev branitelj. Kako doznajemo, prije ilegalnog prelaska u BiH Gudurića je policija locirala u blizini Novog Sada, gdje je živio s trudnom suprugom. Krio se pod više lažnih imena. Prema riječima odvjetnika, nakon prebacivanja u Sud BiH u Sarajevu, gdje će biti zadržan 18 dana, zatražio je da do izručenja u Hrvatsku vrijeme provede u banjolučkom pritvoru, što opet ide u prilog tezi o njegovu strahu od likvidacije.

Hrvatska ima prednost pred Srbijom

– Uhićeni nema pravo birati kome će biti izručen! Kada dvije države nekoga traže za ekstradiciju, odluka se donosi ne temelju pet parametara: težini djela, mjestu izvršenja, koja je zemlja prva zatražila izručenje, državljanstva, u kojoj je državi bolja rehabilitacija i mogućnost tih zemalja da jedna drugoj izruče traženu osobu – kaže pomoćnik ministra pravosuđa BiH Nikola Sladoje.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar DZvonimir@KNIN
  DZvonimir@KNIN:

  Ja nekazem da je Hrvatska Policija najveca kriminalisticka organizacija u Hrvatskoj ali treba svak da se pazi.Policije bilo gdje u svijetu jer oni su jako umjesani u kriminalne rabote (ne kao oni koji to sprecavaju)Sudeci po kolicini afera u Hrvatskom ... prikaži još! drustvu bilo bi logicno ocekivati da je POLICIJSKA vrhuska do grla u kriminalnim aktivnostima.

 • -obrisani-:

  Nema on veze sa ubistvom,

 • -obrisani-:

  Kako se policajac sa slike maskirao? Što mu je to na glavi?? Kao da je to sam sašio od mrežice za komarce...