Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRANJE NOVCA

Uhićeno 20-ak osoba, osumnjičen i dvojac čijih je 280.000 eura ukradeno iz policije

policija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/7
07.04.2016.
u 21:57

Među osumnjičenima su, kako doznajemo, Antonio i Pejo Ivić, dvije osobe koje su u fokus javnosti dospjele početkom tjedna nakon što je provaljeno u sjedište kriminalističke policije u Heinzelovoj

Između 15 i 20 osoba  našlo se na udaru USKOK-a i policije zbog sumnje  da su počinili niz koruptivnih djela, među kojima je i pranje novca preko fiktivnih tvrtki koje su se bavile otkupom zlata, a novac za otkup većih količina zlata dolazio je iz Italije.  Među osumnjičenicima su Antonio i Pejo Ivić, dvojac koji se u fokusu javnosti našao početkom tjedna nakon što je otkriveno da je provaljeno u sjedište zagrebačke kriminalističke policije.

U toj provali iz sefa smještenog u uredu Željka Dolačkog, sada već bivšeg šefa Odjela organiziranog kriminaliteta PUZ-a, ukradeno je 280.000 eura i dva kilograma zlata u polugama. I zlato i novac u vlasništvu su Ivićevih, koji su tvrdili da su do njega došla legalnim putem. Novac je navodno potjecao od prodaje nekretnina, dok je zlato navodno kupljeno od tvrtke Sedatus, čiji je vlasnik Pavao P. također obuhvaćen najnovijom policijsko-uskočkom akcijom. Policija je stoga njima trojici te ostalim osumnjičenicima jučer pretraživala kuće, stanove, vozila i poslovne prostore, a na adresu na kojoj su Ivićevi prijavljeni poslana je i interventna policija.

No Ivići u potleušici u zagrebačkom Vukomercu nisu nađeni, a kako doznajemo, obojica se nalaze u inozemstvu, te su se navodno spremni vratiti u Hrvatsku, jer su čuli da ih policija traži. Policija je sinoć tek potvrdila da je akcija uhićenja većeg broja osoba u tijeku, no o detaljima nisu htjeli govoriti jer su pretrage i uhićenja sinoć još trajali. Očekuje se da bi većina osumnjičenika sutra tijekom dana trebala biti dovedena na ispitivanje u USKOK, nakon čega će vjerojatno biti prepraćeni sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda radi određivanja istražnog zatvora.

Iako službeni izvori o najnovijoj policijsko-uskočkoj akciji govore šturo, neslužbeno  se doznaje da se istražuju sumnje u pranje novca, a kao oni za koje se novac prao spominju se i međunarodni narkokarteli. Inače cijela ta priča u medijima se pojavila lani, kada je objavljen dokument iz Porezne uprave iz kojeg je proizlazilo da se više tvrtki našlo na udaru istražitelja zbog sumnji da su se bavili fiktivnim otkupom zlata.

Istraga cijelog slučaja počele je koncem 2013. i to zato što su poreznici primijetili da tvrtke osnovane s tek 20.000 kuna i bez ikakvog poslovanja, potražuju povrat PDV-a koji se mjeri u desecima milijuna kuna. Potraživanje tolikog povrata PDV-a značilo je da su im preko računa prošli milijunski iznosi pa se posumnjalo da je riječ o pranju novca velikih razmjera. Spominjalo se čak da je na taj način oprano oko 500 milijuna kuna, te da je riječ o novcu koji je povezan s nizom kriminalnih aktivnosti, uključujući i međunarodnu trgovinu drogom. Nekima od tvrtki koje su se spominjale u izvješću Porezne uprave zabranjen je rad, a jedna od njih navodno je bila i tvrtka s kojom su Ivićevi poslovali.

>>Riječ je o sramoti, a presedan je da je smijenjen šef unutarnje kontrole

>>Ravnateljstvo policije o provali u Heinzelovoj: Provode se očevid i kriminalistička istraga

Komentara 82

GO
godfather2
19:51 07.04.2016.

kužim policija ih nije dirala sve dok nisu popalili ovo iz policije i napravili sprdačinu od države.

GO
godfather2
19:52 07.04.2016.

ma kako sad od jednom znaju za 500 stotinjak milijuna kuna opranog novca,jučer nisu ništa znali.

ŠK
škurabura
19:49 07.04.2016.

Jeli se ono pisalo o Kreši Milanoviću i njegovoj povezanosti sa tvrtkama za otkup zlata ?Pričalo se i poreznoj upravi i nekakvim otkazima tamo .Trebalo bi pročitati to već zaboravljeno štivo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije