Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković i Janša u Otočcu na Krki

U teško vrijeme važan je dobar susjed, a Hrvatska i Slovenija to su bile i prije 30 godina

Premijer Andrej Plenković sastao se u Otočcu na Krki sa slovenskim kolegom Janezom Janšom
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
24.11.2021.
u 20:33

Plenković, Janša, Peterle i Gregorić otkrili su spomenploču podignutu u čast suradnje vlada dviju zemalja za vrijeme borbe za samostalnost prije tri desetljeća

Premijeri Slovenije i Hrvatske, dvojica sadašnjih i dvojica bivših, otkrili su u ponedjeljak u Otočcu na Krki spomen-ploču podignutu u čast suradnje vlada dviju zemalja za vrijeme zajedničke, ali ipak različite, borbe za samostalnost prije tri desetljeća.

Bivši premijeri koji su uz sadašnje predsjednike vlada Janeza Janšu i Andreja Plenkovića nazočili svečanosti su Alojz Peterle i Franjo Gregurić. Andrej Plenković posebno im je zahvalio na tome što su “znali iznaći rješenja u najzahtjevnijim okolnostima rata, agresije, gospodarskih i financijskih posljedica te velikih humanitarnih tragedija”.

– Stoga, kakve god izazove imali u današnjem vremenu, uvijek se sjetim onih jedinstvenih izazova kojima ste se vi bavili tada. I razmišljam kako je sve ovo što mi danas trebamo rješavati puno lakše, jednostavnije nego ono što ste vi imali pred sobom u tim trenucima opstanka naroda i države, a posebice stjecanja međunarodnog priznanja – rekao je Plenković.

U svom govoru spomenuo je prošlotjedni Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te dodao da smo još “pod dojmom svih strahova koji su se dogodili za vrijeme velikosrpskog Miloševićeva režima, uz ključnu ulogu tadašnje JNA”.

– Slovenija se obranila ranije, obranila se brzo. I, kao što je Janez rekao, već u ovo doba prije 30 godina više nije bilo vojnika JNA na njezinu teritoriju. Hrvatska nažalost nije bila te sreće, imali smo okupiran teritorij do vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja i do mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja. Praktički su nam cijele devedesete godine prošle u posljedicama te agresije, a ožiljci i tragovi te bezumne politike Slobodana Miloševića osjećaju se, nažalost, i danas. U tom kontekstu treba posebno vrednovati zaista istinske, prijateljske i kvalitetne odnose Slovenije i Hrvatske. Slovenija i Hrvatska su ‘najboljši sosedi in prijatelji’ – rekao je premijer Plenković.

Premijer Janša u svom je govoru poručio da je u teškim situacijama važno imati dobrog susjeda, a Hrvatska i Slovenija to su bile i prije 30 godina. Ali i danas, kada, kako je naglasio Plenković, Slovenija podržava napore Hrvatske da dovrši europske integracije ulaskom u schengensku zonu i eurozonu.

– U Sloveniji imamo ne samo prijatelja i partnera koji nas podržava nego državu koja nam danas, za kormilom Vijeća Europske unije, aktivno pomaže da ostvarimo napredak u mjesecima koji su pred nama. To cijenimo i zahvalni smo na trudu cijele slovenske vlade, a osobito na naporima premijera osobno – rekao je Plenković.

Bivši hrvatski premijer Franjo Gregurić složio se s tvrdnjom da takvu suradnju, kakva je na djelu u mandatima Janše i Plenkovića, “nismo imali od vremena rata”.

>> VIDEO Austrija zatvara restorane, barove i trgovine: Vlada uvodi obavezno cijepljenje od 1. veljače

Komentara 2

VA
vatreni24
22:45 24.11.2021.

I drug Račan je bio za dobro susjedstvo i parafirao dokument da je Savudrijska vala slovenska. Kako to da institucije nikada nisu ispitivale koliko novaca je za to dobio kriminalac Račan, a koliko zločinačka partija. Još i danas za Slovence to je najveći argument da traže naše more.

JA
ja66
21:39 24.11.2021.

hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije