Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stožer civilne zaštite

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 10 novooboljelih

Ilustracije COVID-19 amabulante
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/5
27.03.2020.
u 12:52

Ravnatelj bolnice dr. Julije Meštrović je rekao kako je, iako se broj povećava, situacija pod kontrolom

U Splitsko dalmatinskoj županiji je 10 novooboljelih, čime je broj narsatao na 46. Od novooboljelih u Splitu ih je 4. Kaštela 2, Solin 1, Podstrana 1. Hospitaliziranih u KBC-u Split ih je 14, na respiratoru je jedan bolesnik iz Šibensko-kninske županije i, po riječima župana Blaženka Bobana, u težem je zdravstvenom stanju.

- Ujedno, 13 zdravstvenih djelatnika je pozitivno, 88 ih je u samoizolaciji, od ukupno 304 građana. Od 13. do 26. 3. 2020. policija je 1192 provjere i zabilježila 125 pekršaja. U karanteni je 28 osoba, od čega 5 stranaca – iznio je podatke Boban napomenuvši kako će tijekom večeri iz karantene izaći 18 škevarana koji su se vratili s rada iz Italije.

Ravnatelj bolnice dr. Julije Meštrović je rekao kako je, iako se broj povećava, situacija pod kontrolom.

FOTO Volonteri Crvenog križa započeli s postavljanjem kreveta u Spaladium Areni

Ilustracije COVID-19 amabulante
1/3

- U KBC-u imamo jednu djelatnicu sa Zavoda za nuklearbnu medicinu kojoj je dokazana boles. Obavijestili smo Epidemiološku službu, odjel je propsino dezinficiran, djelatnici su u samoizolaciji. Usluga bolesnicima se nastavlja. Na našem odjelu za hemodijalizu jadna bolesnica je bila pozitivna i ponovno je sve učinjeno po propisima. Iduća smjena naših bolesnika bila je puštena dva sata kasnije, došla je druga ekipa, sve funkcionira normalno. Mogu se očekivati različite komplikacije, ali mi smo spremni, pola naših djelatnika je doma – rekao je Meštrović.

Kaže da je porast oboljelih očekivan, kao i zaraza među zdravstvenim osobljem, ali da imaju "rezerve rezerve". Testiranje se obavlja i u Splitu, jučer su napravljena 52 testa.

Željka Karin, ravnateljica NZZJ potvrdila je kako su pozitivne njihove dvije djelatnice, nakon toga su svi koji su s njima bili u kontaktu u samoizolaciji. U samoizolaciji je 13 djelatnika, od toga 6 liječnika. Iznijela je podatak kako je 13 epidemiologa u županiji, šest radi ostali su u pričuvi iako, kaže kako ne smatra da će se bolest jako raširiti.

Ravnatelj Doma zdravlja Marko rađa kaže kako je kod njih situacija skoro normalna. Dva rengena koja su bila van pogona, zbog zaraženih pacijenata, stavljeni su u funkciji. U samoizolaciju su dvije liječnice i još tri privatne liječnice te ukupno 5 med sestara. .

Dr. Leo Lutić je rekao kako su u Zavod za hitnu medicinu 3 pozitivna djelatnika.

- Njihovi kontakti su također isključeni iz rada, neke testiramo, ali nema potresa u radu Zavoda za HM, služba se nesmetano odvija – kaže Luetić.

VIDEO Djelatnici splitske Hitne službe zapjevali i oduševili svijet

Komentara 3

MA
macor
02:08 28.03.2020.

Dragi moji, Sutra ako imate vlastitu kucu ili stan, zao mi je drugih, a ovo vam Kazem. ovaj virus ima ono sta vi hocete. Al ne ono sta virus hoce. Hej. Zabranite svojima da se igraju svetaca. Morat svoje neljudejude ,prihvatiti. da su neljudi bili kao vi. Al proble su vasi sinovi, unucu, praunuci… i najnoviji recept je stavite se u kadu s najmanje 28 stepena. I mogu van reci, kada s 38 stepena je doba za drzavu.

MA
macor
02:10 28.03.2020.

Dragi moji. Perite se na najmanje 35%. Najmanje.

ŠE
Švecki epidemiolog dr.Pedersen
13:11 27.03.2020.

Baš gledam Iran koji je već dva puta imao razdoblje pada novih slučajeva, i svaki put se trend ponovo okrenuo u smjeru rasta broja novih slučajeva, i sad su ponovo u padu udjela okončanog u ukupnom broju slučajeva. Dakle, nema zajebancije s izolacijom i mjerama bar mjesec dana, a od bolnica i zdravstvenih ustanova, koji su glavni rasadnici epidemije trenutno, treba napraviti tvrđave, vojsku ispred, svi zaposlenici trebaju nositi svemirska odijela, od intenzivnih odjela pa do portira. I to na način da se u iste presvuku na parkiralištu ili ispred ulaza, onda ih se dezinficira i tek onda mogu ući u bolnicu u kojoj ne smiju skidati odijela. Isto i na izlasku, dezinfekcija pa skidanje. Radi otežanih uvjeta im se može uvesti stražarsko radno vrijeme 4 sata rada, 8 sati odmora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije