Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori kod susjeda

U slovenskoj kampanji otkrivene sumnjive novčane transakcije

'14.10.2010.,Ljubljana - Gradonacelnik Ljubljane Zoran Jankovic. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'
1/3
02.12.2011.
u 12:00

U Sloveniji bi, prema mišljenju analitičara, moglo doći do tzv. orbanizacije. Unutar demokratskog postojat će autoritativni sustav

Finale predizborne kampanje u Sloveniji prolazi u znaku otkrivanja računa, financija, nekretnina... Prvi na udaru bio je Gregor Virant, bivši ministar u vladi Janeza Janše, koji se od Janše politički razveo i sa svojom kandidaturom osvaja glasove desnih birača. Virantu su otkrili da je uzeo 66 tisuća eura naknade koja mu je pripadala nakon silaska s ministarske funkcije, ali da je u istoj toj godini zaradio 95 tisuća eura honorara. Virantu je odmah pala popularnost, s visokih 20 posto na samo 5-6 posto, stečena i zato što je rad državnih službi prilagodio građanima, pa službenici rade i poslijepodne i subotom. Uzalud je bilo i što je u državni proračun vratio iznos za koji je rekao da ga po zakonu i ne mora vratiti, Virant je ispao iz kombinacije za prva tri mjesta na izborima, na treće se vratio Borut Pahor.

Zoran Janković bio je i prije aktualne kampanje napadan zbog zemljišta u Ljubljani kojem je jako porasla vrijednost.

U razgovoru za Večernji list izjavio je kako je on davno kupio to zemljište koje i sada stoji neprodano. Ovih dana slovenske medije, naročito Jankoviću neskloni Reporter, puni priča o tome kako je sinu Juri prebacio 129 tisuća eura, što je otkrila porezna inspekcija. Janković tvrdi da ne vidi nikakav problem u tome što je sinu prebacio novac, kako kaže, za uređenje vrta u obiteljskoj kući.

– U čemu je problem ako svom sinu daš nešto novca? – pitao je Janković novinare iako je problem bio u tome jesu li porezi plaćeni ili ne. Slovenske novice nakon toga su pisale da je uređenje vrta bilo zapravo gradnja bazena te da bazen nema građevinsku dozvolu.

Novinari su ušli u trag i kupoprodajama Janeza Janše, koji ionako paralelno s izbornom kampanjom mora i pred sud zbog afere Patria.

Slovenski list Dnevnik otkrio je da Janša nije rekao istinu kad je tvrdio da je stan u Ljubljani kupio zajedno sa suprugom Urškom Bačovnik za 325 tisuća eura na hipotekarni kredit, jer u zemljišnoj knjizi nije ni zatražio upis vlasništva.

Ako nema kredita, odakle Janši novac, pitaju slovenski mediji. Janša je zbog navale novinarskih pitanja zatražio da i drugi kandidati pokažu ugovore o kupnji nekretnina, pa su to Borut Pahor i Gregor Virant zaista i učinili, Janković je pozvao Janšu da dođe sam pogledati jer je sve već pokazao, a još se čeka da to učini i Janša.

Komentara 4

AB
A.B.
12:46 02.12.2011.

pa gdje je nas EUJanez, civilizirani, zapadni europljanin da ovo komentira? he he he....

JA
james49
12:18 02.12.2011.

Potvrda pripadnosti Balkanu!

DZ
dzukaficuka
00:05 03.12.2011.

Ne moguce da u jednoj EU Drzavi to postoji .Jansa nije uzeo MITO ha ha ha oni su mu dali sami ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije