Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medicina

U SAD-u FDA dopustila usađivanje teleskopa u oko

VisionCare2
Foto: VisionCare
1/5
10.07.2010.
u 13:53

Optički usadak sliku projicira na zdravi dio mrežnice, a u 67 posto pacijenata operacija je poslije tri mjeseca oporavka vid vratila bez posljedica

Američka savezna uprava za lijekove (FDA) nakon pet godina ispitivanja djelovanja na kontrolnoj skupini dragovoljaca odobrila je tvrtki VisionCare uporabu teleskopskog optičkog usatka u oko osobama koje su potpuno izgubile vid od staračke degeneracije makule, mrežnice s osjetilima vida.Ta bolest počinje u središnjem području mrežnice, kad se gubi oštrina središta slike, dok periferni vid ostaje razmjerno neoštećen.

Staračka degeneracija zahvaća otprilike 10 posto stanovništva od 66 do 74 godine i do 30 posto u stanovništva od 74 do 85 godina.Teleskopski usadak - koji od sada tvrtka VisionCare proizvodi pod imenom Centra Sight - optički je instrument koji se ugrađuje u oko vid vraća tako da sliku projicira na zdravi dio mrežnice. Razvila ga je dr. Kathryn Colby s Medinskoga  fakulteta na sveučilištu Harvard i Klinici za bolesti oka i uha Massachusetts.

Ugradbeni teleskop je zapravo galileovski sustav leća promjera 3,6 milimetara dug 4,4 milimetra. Rezultati kliničkih istraživanja Kathryn Colby kod 206 pacijenata koji su gotovo potpuno izgubili vid jest da se u njih 67 posto vid najvećim dijelom vratio. Operacija ugrađivanja u modernim oftalmološkim operacionim uvjetima traje oko 35 minuta, nakon toga slijede terapija i rehabilitacija u trajanju od tri mjeseca.

Izvorni rad autorice može se naći u časopisu Archives of Opthalmology iz 2007. godine.

Komentara 2

IN
Indexid
15:40 11.07.2010.

Odlićan članak, svaka čast večernjem listu a profesionalizmu

PI
Pinellas
19:41 12.07.2010.

Ma, mozda je malo preopsiran, previse detalja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije