Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus

Kći bez simptoma se vratila iz Turske i zarazila majku. Na putu je bilo 160 Hrvata

Opća bolnica u kojoj je hospitaliziran prvi oboljeli od koronavirusa u bodsko-posavskoj županiji
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
31.03.2020.
u 15:45

Pacijentica starije životne dobi u koje je potvrđena zaraza koronavirusom primljena je u požešku bolnicu u ponedjeljak.

Druga osoba zaražena koronavirusom u Požeško-slavonskoj županiji je starija žena koja je jučer primljena u požešku bolnicu, a majka je kćeri koja je bila na putu u Turskoj, potvrdio je u utorak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite župan Alojz Tomašević.

Pacijentica starije životne dobi u koje je potvrđena zaraza koronavirusom primljena je u požešku bolnicu u ponedjeljak. "Osoba nije nigdje odlazila. Bila je u kontaktu s kćerkom koja je bila na putu u Turskoj od 9. do 16 ožujka i koja nije pokazala znakove bolesti", rekao je Tomašević

Dodao je da će sve osobe koje su bile u kontaktu s tom ženom i njezina kći danas biti testirane.

"Ovo nije kršenje mjera samoizolacije, ovo je iz razdoblja kada mjere nisu bile stupile na snagu", rekao je  epidemiolog dr. Ante Vitalija dodajući da se cijeli slučaj prati na nacionalnoj razini jer je istodobno na putu iz Turske bilo 160 osoba iz svih krajeva Hrvatske.

Video - Snimka pluća osobe zaražene koronavirusom

 

"Iz Požeško-slavonske županije radi se o samo jednoj osobi, ona je odmah po saznanju da se na tom putovanju pojavila bolest upućena u samoizolaciju i nije ostvarila više kontakata osim sa svojim ukućanima. Prošlo je tri dana od njezina povratka s putovanja", rekao je Vitalija. Potvrdio je da su na radnome mjestu putnice (banka) poduzete mjere dezinfekcije i načinjen popis kontakata od kojih će se testirati oni neposredni. Prema zasad poznatim podatcima, ona nije radila s klijentima banke.

U Požeško-slavonskoj županiji dosad su na koronavirus testirane 22 osobe, a 496 ih je u samoizolaciji. Prvozaraženi je policajac koji se zarazio u Sisku i sada je kod kuće u samoizolaciji.

Osim pacijentice u koje je potvrđena zaraza koronavirusom, u požeškoj bolnici u izolaciji je još jedna starija žena čiji se nalazi testiranja još čekaju. 

Ključne riječi

Komentara 3

BR
Bret
17:15 31.03.2020.

U vlastitoj obitelji imam primjer tinejdžera bez simptoma u samoizolaciji koji je bio u inozemstvu i dobio mjeru. Kada je roditelj, inače zdravstveni radnik razvio simptome sumnjive na COVID, ODBILI! su ga testirati . HZZJZ osječko/baranjske županije. Ova žena jee bar imala sreće da su joj dali da se testira, pa možda dobije i liječenje.

BR
Bret
17:11 31.03.2020.

U Koreji su masovnim testiranjem našli da u populaciji mladih 15-25g ima čak 20% zaraženih bez simptoma koji mogu proširiti virus dalje i ugroziti starije: roditelje i bake/djedove. Samo testiranjem moguće je te ljude pronaći i izolirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije