Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Nišu moguć susret poglavara kršćanskih crkvi

papa
afp
22.01.2010.
u 17:42

U Nišu, u Srbiji, 2013. godine mogli bi se naći poglavari svih kršćanskih crkvi, odnosno poglavari Katoličke, Pravoslavne i Protestantske crkve na obilježavanju 1700. obljetnice Milanskog edikta kojim je rimski car Konstantin, rođen upravo u Nišu, priznao kršćanstvo i okončao proganjanje kršćana.

U Nišu, u Srbiji, 2013. godine mogli bi se naći poglavari svih kršćanskih crkvi, odnosno poglavari Katoličke, Pravoslavne i Protestantske crkve na obilježavanju 1700. obljetnice Milanskog edikta kojim je rimski car Konstantin, rođen upravo u Nišu, priznao kršćanstvo i okončao proganjanje kršćana.

- Milanski edikt važan je događaj za sve kršćane - izjavio je apostolski nuncij u Srbiji nadbiskup Orlando Antonini, koji je potvrdio kako Vatikan s "velikim zanimanjem" gleda na proslavu koja se priprema u Nišu.

 

Sveta Stolica još nije dala nikakvu naznaku o mogućem posjetu pape Benedikta XVI. Srbiji, ali se daje do znanja kako s interesom gleda na obilježavanje 1700. godišnjice Milanskog edikta u Nišu.

- Potvrđujem da je Svetog Oca u posjet pozvao srbijanski predsjednik Boris Tadić, kao što su to prošle godine učinili i srbijanski katolički biskupi - izjavio je nuncij Antonini naglasivši zanimanje Vatikana za program koji se priprema u Nišu.

 

Vladika niški Irinej Gavrilović, koji je u petak izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve i koji na tom položaju nasljeđuje nedavno preminulog Pavla, prije nekoliko dana kazao je kako bi papa mogao posjetiti Srbiju upravo 2013. godine u povodu obilježavanja 1700. godišnjice Konstantinova edikta.

 

- Osobno sam uvjeren u tu inicijativu - izjavio je Antonini i dodao kako bi niška proslava mogla biti prilika za susret na vrhu predstavnika kršćanstva Zapada i Istoka.

Do sada ni jedan papa nije posjetio Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, a Benedikt XVI. je dobio pozive iz sve tri države na Balkanu.

Ključne riječi

Komentara 32

DA
Dayton
17:54 22.01.2010.

Sada ce se Hrvatinama dici kosa na glavi. Jos car, jos rimski, jos rodjen u Nisu?! To Hrvati nisu znali.

IC
icey
00:57 23.01.2010.

papa je dobar čovjek prije će pomoći svome bratu pravoslavcu nego muslimanskom nevjerniku,vidi se po tome što sveta stolica nije priznala kosovo jer i katolici znaju kako se ti žabci brzo šire i razmnožavaju

Avatar TheJack
TheJack
03:59 23.01.2010.

Srbijanski katolicki biskupi zive, gdje? Pa u zemlji Srbijani. Da li je itko od lektora i brusaca hrvatskog jezika cuo za gramaticku definicuju jednacenja suglasnika po zvucnosti? hrvat - hrvatSKI (t - suglasnik); srbin (i-dakle samoglasnik b se pretvara u u p) - srPski, pa glede toga = srbijan - srbijanSKI (n-dakle suglasnik). Molim vas da prestanete da sakatite hrvaTski jezik!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije