Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIOLOG UPUTIO APEL

U moru kod Rogoznice ribari ulovili veliku bijelu psinu pa je prodali

Kanada: Pedesetogodišnja velika bijela psina, poznata kao "kraljica oceana" uhva?ena i obilježena
ABACA
14.09.2023.
u 11:11

U slučaju da uočite ovakvu jedinku, treba držati distancu i pokazati poštovanje, kaže Frane Madiraca, doktorand na Sveučilištu u Hamburgu

U Facebook grupi 'Živi svijet Jadranskog mora' poznati morski biolog Petar Kružić poručio je ribarima da ne prodaju ulovljene morske pse jer su takvi pronalasci izuzetno vrijedni, ne samo za Jadran, već za cijeli Mediteran. Naime, ribari su kod Rogoznice ulovili mladu jedinku velike bijele psine koja je zaštićena vrsta, a potom su je prodali. 

Kružić je procijenio da se radi o mladoj jedinki, veličine 1,5 metar koja je vjerojatno ulovljena na parangal. Dakle, radi se o slučajnom ulovu i za takav ulov nema kazne. Istaknuo je i da je ulovljene jedinke nužno proslijediti Institutu za oceanografiju i ribarstvo.

Ipak, postavlja se pitanje zašto taj ulov ribari nisu prijavili nadležnoj instituciji već su je prodali restoranu, a prije toga se i fotografirali s jedinkom.

VEZANI ČLANCI: 

- To je vrlo veliki pronalazak, riječ je o juvenilnom primjerku. Pojavljuje se u Jadranu, standardna zabilježena fauna, to je autohtona vrsta u Mediteranu. Ovo je vrlo velika životinja, znatiželjna je, ako vidi čovjeka, može mu se približiti i provjeriti o čemu se radi. Morski psi u principu ne napadaju ljude zbog hrane. U slučaju da uočite ovakvu jedinku, treba držati distancu i pokazati poštovanje. Treba se umiriti, skloniti se na sigurno, ne raditi buku na moru. Također, treba stati vertikalno na moru, jer horizontala sugerira da smo ranjivi - rekao je Frane Madiraca, doktorand na Sveučilištu u Hamburgu za N1. 

Šanse da je majka ulovljene jedinke negdje u blizini su male, kaže nam Madiraca, i dodaje da se juvenilni psi sami kreću te da je jedinka već odvojena od obitelji. Za kraj navodi da odrasle jedinke narastu do 6 – 6,5 metara.

VIDEO Labrador otrčao u more i igrao se s morskim psom

 

 

Komentara 17

HR
HrvojeWaldenstein
12:07 14.09.2023.

Koji glupi apel. Ti ribari koji su prodali ulov žive od prodaje ulova. Znači, plaćaju račune tako, nemaju nekakve budžete kao neka sveučilišta koje mogu trošiti kako i kada im se prohtje. Zato su takvi apeli iracionalni, irelevantni pa čakk i uvredljivi za radnog čovjeka poput tih ribara koji žive od svojih ruku i umijeća, a ne od laprdanja, otkrivanja tople vode, trošenja tuđih novaca i slanja bedastih apela

Avatar Navajo
Navajo
13:09 14.09.2023.

Prave se od toga senzacije za tisak. Morski pas je potreban u moru i oceanu za biološku ravnotežu i čitav sustav morskog ili oceanskog života . On se hrani uglavnom ribom ili veće jedinke morskim sisavcima (tuljanima Itd.). Ima svojj prostor gdje obitava, a mi smo im najveci neprijatelji ako ih prekomjereno izlovljavamo i ubijamo, posebno u Aziji gdje ih ubijaju radi peraja zbog afrodizijaka itd.

GR
grsson
12:33 14.09.2023.

Kako pokazati poštovanje morskom psu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije