Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon pritiska javnosti

U Libanonu skoro došlo do rata zbog ljetnog računanja vremena, tehnički premijer promijenio odluku

A demonstrator holds the Lebanese flag as he stands on a barricade during a protest over the deteriorating economic situation in front of the Central Bank building in Beirut, Lebanon March 30, 2023.
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
30.03.2023.
u 16:15

Pomicanje sata ponovno je dovelo do spora koji zapravo ilustrira duboke podjele u zemlji u kojoj su kršćanske i muslimanske frakcije vodile građanski rat kasnih 1970-ih i 1980-ih, i gdje su političke pozicije podijeljene između vjerskih skupina

Nakon velikog pritiska javnosti, a posebice muslimana, tehnički premijer Libanona, Najib Mikati, promijenio je svoju prvotnu odluku, koja je mogla izazvati građanski rat i nemire, i od danas, četvrtka, Libanonci su u vremenskoj zoni ljetnog računanja vremena. Prvobitna odluka o tome da će ljetno računanje vremena početi krajem ramazana idućeg mjeseca, što će muslimanima omogućiti raniji prekid dnevnog posta, digla je tenzije između muslimana i kršćana u Libanonu koji su rekli da će pomaknuti satove posljednje nedjelje u ožujku, kao što se događa većinu godina. Nitko ne zna zašto je tehnički premijer Mikati donio takvu odluku, jer, Libanon koji je već utonuo u duboku političku i gospodarsku krizu, bio je do jučer podijeljen i u pogledu promjene vremena, jer je dio zemlje odbio poštovati odluku vlade da se prelazak na ljetno računanje vremena odgodi za jedan mjesec.

Vlada u ostavci Najiba Mikatija ovu je odluku donijela u četvrtak, ne navevši za to razlog, samo dva dana prije planiranog prelaska na ljetno računanje vremena kako je dosad bilo uobičajeno - svake posljednje nedjelje u ožujku. Mnogi smatraju da je odluka o prelasku na ljetno vrijeme 20. travnja usmjerena na skraćenje dana posta u muslimanskome mjesecu ramazanu koji je započeo u četvrtak, što je razljutilo kršćanske političare i vjerske vođe.

Muslimani zbog kojih je premijer zapravo odbio promjenu vremenske zone tvrde kako je to nepromišljena i suluda odluka jer mjesec ramazana znao je doći ljeti kada je iftar znao biti iza 22 sata i ne vide nikakvu logiku u toj odluci osim političku kojom je premijer jednostavno želio dići tenzije unutar libanonskog društva koje je ionako već duže vrijeme podijeljeno.

Pomicanje sata ponovno je dovelo do spora koji zapravo ilustrira duboke podjele u zemlji u kojoj su kršćanske i muslimanske frakcije vodile građanski rat kasnih 1970-ih i 1980-ih, i gdje su političke pozicije podijeljene između vjerskih skupina. Taj građanski rat razorio je zemlju i odnio veliki broj žrtava.

Beirut
Foto: Reuters/Pixsell

Tehnički premijer Mikati, sunitski musliman, za svoju odluku da odgodi početak ljetnog računanja vremena do ponoći 20. travnja nije naveo razlog, ali mnogi smatraju da je to način da poveća svoju popularnost tijekom ramazana. Muslimanski sveti mjesec počeo je 22. ožujka, a završava 21. travnja.

S druge strane, utjecajna libanonska kršćanska Maronitska crkva rekla je da će zanemariti odluku, nazivajući je iznenađujućom. Maronitski patrijarhat, najmoćnija kršćanska zajednica u Libanonu, osudio je odluku "donesenu bez prethodnog savjetovanja" te najavio da je neće poštovati. dvije glavne kršćanske stranke, Libanonske snage i Slobodna nacionalna struja prosvjedovale su zbog premijerove odluke. Mikati vodi državu otkako je mandat predsjednika republike, Michela Aouna, maronitskog kršćanina istekao prije gotovo pet mjeseci. Nekoliko velikih libanonskih organizacija također je odlučilo ignorirati premijera. Dva najveća privatna televizijska informativna kanala, LBCI i MTV, pomaknuli su kazaljke unaprijed u nedjelju rano ujutro.

Odluka tehničkog premijera Mikatija je rezultirala prekidom međunarodnih letova i rada institucija povezanih s inozemstvom, s obzirom na to da su brojne države u nedjelju prešle na ljetno računanje vremena. Nacionalni zračni prijevoznik Middle East Airlines objavio je da "pomiče predviđeno vrijeme leta iz Beiruta za jedan sat". Moćna mreža katoličkih škola najavila je da će njezine ustanove od ponedjeljka slijediti ljetno računanje vremena.

Pišući ovaj tekst, kao rođeni Libanonac, osjećao sam se ogorčeno i sjetio riječi pape Ivana Pavla II koji je uvijek znao reći: "učite ljubav i vjersku toleranciju od Libanonaca!"

VIDEO Jedan od 10 najtraženijih poslova nitko ne želi raditi: 'Svi misle da mogu, ali to nije tako'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije