Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I DALJE NAPETO

U Južnom Sudanu ubijeno 150 vojnika u sukobima u Jubi

Novinari na podu nakon pucnjeva u Jubi
Foto: Reuters/PIXSELL
09.07.2016.
u 21:51

Od prosinca 2013. u sukobima je poginulo više desetaka tisuća ljudi

U Jubi su u subotu i dalje trajale napetosti na petu obljetnicu neovisnosti Južnog Sudana nakon sukoba dan ranije između pripadnika vladine Sudanske narodnooslobodilačke vojske (SPLA) i pobunjenika skupine SPLA u oporbi u kojima je poginulo više od 150 osoba.

Posljednja nasilja su novi problem krhkog mirovnog sporazuma potpisanog u kolovozu 2015. između predsjednika Salve Kiira i šefa pobune u to vrijeme Rieka Machara, čije se snage sukobljavaju od prosinca 2013.

Ti sukobi su dodatno zasjenili obljetnicu neovisnosti najmlađe države na svijetu. Mirovni sporazum visi o koncu, a stanovništvo je gladnije nego ikada. Za razliku od prethodnih godina, ne organizira se nikakva proslava neovisnosti, službeno zbog nedostatka novca.

U petak navečer sukobi su izbili oko predsjedničke palače gdje su Kiir i Machara pripremali zajedničko priopćenje o prvom incidentu. U petak je glavnim gradom odjekivala pucnjava automatskog naoružanja i teškog topništva .

U subotu je glasnogovornik Rieka Machara objavio bilancu o više od 150 mrtvih.

Nastavak nasilja se zbiva u vrijeme obilježavanja pete obljetnice neovisnosti koju je Južni Sudan dobio od Sudana nakon dugog rata. Ali polovica tih pet godina postojanja je obilježena žestokim sukobima zbog supraništva između Kiira i Machara.

Od prosinca 2013. u sukobima je poginulo više desetaka tisuća ljudi. Sukobi su izazvali humanitarnu krizu i prisilili tri milijuna stanovnika da pobjegnu dok 5 milijuna ovisi o hitnoj pomoći u hrani.

U sklopu mirovnog sporazuma između Kiira i Machara, Machar se u travnju vratio u Jubu gdje je postavljen za zamjenika predsjednika i s Kiirom je osnovao vladu nacionalnog jedinstva.

>> 'Hrvatska sigurno ne može biti Norveška, prije Sudan'

Komentara 2

DH
dalibor.hren
08:59 10.07.2016.

Svi naoružani američkim oružjem!

KO
korisniksb
21:42 10.07.2016.

Evo opet i tamo ameri imaju prste,ali ipak mislim da je i za to putin kriv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije