Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBENA VOZILA

U Hrvatsku stigla 22 Bradleyja: 'Ovo će ojačati kapacitet Hrvatske vojske'

Vrhovni zapovjednik ne objašnjava da se ono njegovo “toči, sjedni i vozi” za 150 milijuna dolara odnosi samo na mogućnost da HV preuzme stare Bradleye bez ikakve modernizacije!
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/19
06.12.2023.
u 11:12

Borbena vozila Bradley transportiraju se u pogon za specijalna vozila Đuro Đaković (DDSV) gdje će biti potpuno obnovljena

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država objavilo je da su 6. prosinca u Rijeku stigla prva 22 od 89 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 Oružanih snaga RH. 

– Ova moćna platforma ojačat će kapacitete Hrvatske vojske, ojačati obrambenu poziciju NATO-a u regiji i ponuditi poboljšane mogućnosti Hrvatskoj vojsci za obuku i partnerstvo s oružanim snagama Sjedinjenih Država – objavilo je američko veleposlanstvo. 

Borbena vozila Bradley transportiraju se u pogon za specijalna vozila Đuro Đaković (DDSV) gdje će biti potpuno obnovljena. Opsežni proces obnove sastojat će se od remonta pogonskog sklopa vozila, ugradnje novih sustava naoružanja, bojanja i pregleda kako bi se osiguralo da sva vozila zadovoljavaju najviše standarde performansi. Po završetku obnove, osoblje DDSV-a bit će osposobljeno i opremljeno za dugoročno održavanje flote Bradley Hrvatske vojske. Rad u DDSV-u također će otvoriti mogućnosti za rad na vozilima Bradley drugih partnerskih zemalja. DDSV je odabran kao mjesto obnove zbog znatne tehničke stručnosti i snažnog ugleda tvrtke, navode iz veleposlanstva.

VEZANI ČLANCI: 

– Hrvatska nabava vozila Bradley čini snažnog i sposobnog saveznika još jačim i sposobnijim. To također označava još jedno ključno zajedničko američko-hrvatsko ulaganje u hrvatsku obranu i našu kolektivnu sigurnost kao bliskih NATO saveznika. Štoviše, akvizicija pokazuje proširene prednosti američko-hrvatskog obrambenog partnerstva s obnovom Đure Đakovića u Slavonskom Brodu, koji brzo postaje važno središte za ovu vrstu posla, promičući gospodarski razvoj regije. Duboko cijenimo naše blisko partnerstvo s hrvatskom Vladom na ovom važnom projektu za dobrobit obiju naših zemalja – rekao je otpravnik poslova SAD-a Mark Fleming.

SAD je osigurao gotovo 57 milijuna dolara vojne bespovratne pomoći za ovaj program kako bi se povećali rashodi Hrvatske od 145,2 milijuna dolara. 

– Uz to, nacionalna garda Minnesote pomoći će Hrvatskoj pri izgradnji, održavanju i integraciji sposobnosti vozila Bradley uz pomoć dugoročne inicijative Programa državnog partnerstva (SPP) s hrvatskim Oružanim snagama. To pokazuje da obrambena suradnja ostaje kamen temeljac bilateralnih odnosa SAD-a i Hrvatske. I da, kao i uvijek, zajedno budemo jači – naveli su iz američkog veleposlanstva. 

VIDEO Ovo je prvi hrvatski Rafale - povijesni broj 170!

Komentara 84

DU
Deleted user
12:08 06.12.2023.

Neka su stigli, drago mi je. Nedaj Bože samo da ih ikada upotrijebimo u stvarnom ratu.

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
11:37 06.12.2023.

¨Polako i sigurno se HV naoružava. Pored susjeda sa istoka ništa nije skupo po pitanju naoružanja . Treba kupiti i dronove.

BF
bf23
11:30 06.12.2023.

U odnosu na ono što smo imali do sada, drastično poboljšanje. Daleko od toga da je najmoderniji i najbolji,ali još uvijek solidan stroj s obzirom na cijenu koju smo platili. Koliko će biti dobar,ovisi o stupnju modernizacije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije