Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

U Dubaiju sagrađena najveća 3D printana zgrada na svijetu

Devet i pol metara visoka je zgrada u kojoj će biti smještena općina, a njezina je ukupna površina 640 četvornih metara
10. veljače 2020. u 22:00 2 komentara 2728 prikaza
3 d isprintana kuća
Foto: Apis Cor
Pogledajte galeriju 1/3

Napravljena je najveća 3D printana kuća na svijetu. Ili barem tako tvrdi građevinska tvrtka Apis Cor, koja u konstrukciji koristi i robote i koja je u Dubaiju napravila dvokatnu uredsku zgradu – 3D printanjem.

Uredska zgrada, za koju tvrde da je najveća 3D isprintana zgrada u svijetu, visoka je devet i pol metara i ima ukupnu površinu od 640 kvadrata. U njoj će, zanimljivo, biti smještena općina. Za izradu komponenti zgrade korišten je materijal kojem je osnova gips koji se može oblikovati 3D-printanjem. Samo printanje odvijalo se vani kako bi se dokazalo da je ova tehnologija održiva i u težim vanjskim uvjetima, u kojima nema kontrole vlage i temperature.

Gradska skupština odlučuje o proračunu Grada Zagreba OTVORENO PISMO Hrvatska komora arhitekata zatražila od gradskih zastupnika da ne podrže GUP

Konkretno, riječ je o fluidnom materijalu koji 3D printer nanosi po unaprijed računalno utvrđenoj šabloni, nešto slično printeru injekt-tehnologije. Taj se materijal vrlo brzo stvrdnjava do čvrstine betona te se digitalni model pretvara u trodimenzionalni objekt. Veliki 3D-printer, odnosno stroj koji je izrađivao dijelove zgrade, pomicao se po gradilištu kranom kako bi na samom mjestu izrađivao odgovarajuće dijelove za krila zgrade.

Zgrada ipak sjedi na konvencionalnim temeljima, a okvirni oblici dobiveni 3D printanjem ojačani su betonom. Podne ploče izlivene su prije, a konvencionalne prozore i krovište napravio je vanjski ugovorni partner nakon što su podignuti zidovi.

– Projekt nam je pružio uvid u jedinstveno znanje te neprocjenjivo iskustvo koje će nam pomoći da popravimo svoju tehnologiju i razvijemo novu verziju našeg 3D printera. Ovaj je projekt golem korak unaprijed u konkretiziranju industrije 3D printanja – rekao je Nikita Cheniuntai, osnivač i direktor Apis Cora.

Ne govori to gospodin bez vraga jer njegova tvrtka u planu ima gradnju dostupnih stambenih jedinica na Floridi, u Louisiani i Kaliforniji. I sve to – 3D printanjem.

– Ovaj projekt držimo točkom preokreta u građevini, primjena 3D tehnologije povećat će brzinu izvršenja posla sve do rekordnog vremena. Također će se smanjiti troškovi izgradnje, a pridonijet će i rješenjima izazova koje danas donosi demografija jer se smanjuje broj građevinskih radnika – rekao je Dawoud Al Hajri, čelnik dubaijske administracije.

Winner Best Residential Interior 2019 Europe Best Residential Interior Europe Veliko priznanje za hrvatsku arhitekturu: Anti Vrbanu dodijeljena prestižna nagrada

U Dubaiju još jedna tvrtka planira napraviti prvi 3D printani dom. Emaar Properties učinit će to u suradnji s jednim renomiranim proizvođačem opreme za 3D printanje te građevinarom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Plan je da do 2030. godine čak 25 posto novogradnje bude napravljeno 3D printanjem.

Već se prije objavljivalo kako je Apis Cor jedna od tvrtki kojoj je NASA dala mjesto u natjecanju za osmišljavanje budućeg staništa za ljude na Marsu.

Dakako, Apis Cor nije jedina tvrtka koja se bavi razvojem primjene tehnologije 3D printanja u građevini. Dizajner Yves Behar radi na stvaranju prve svjetske 3D printane stambene zajednice namijenjene nadničarima u Latinskoj Americi. A u Šangaju je lani pušten u promet najveći svjetski 3D printani most za pješake. Sve to pokazuje da printanje u građevini sve više uzima maha.

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb
  • Avatar kozorog1
    kozorog1:

    umjesto da cijene nekretnina padaju, one rastu... uskoro ćeš useliti u kuću u kojoj nije bio ni jedan majstor... nego, imam pitanje. ako budu strojevi sve gradili i radili, proizvodili, mi nećemo imati gdje raditi, niti imati novac da nešto ... prikaži još! kupimo, onda ni država neće imati novca za svoje 'javne' funkcije, za koga će strojevi onda proizvoditi? ili ćemo zbilja ući u raj, komunizam, utopiju...? pitam, čisto onak, iz znatiželje. jer ako nećemo imati gdje raditi, a trebati ćemo od nečeg živjeti, dal ćemo baš svi onda morati u političare? jer će to radno mjesto od svih postojećih ostati očito do kraja samo za 'ljude'?!

  • Kokoiduhovi:

    E takve će graditi u sklopu projekta Manhhatan tvrtka Eagle Hills Mohameda Alabara.