Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nasilni sukobi

U Bjelorusiji ugašen internet, Lukašenko poriče uplitanje vlasti i optužuje 'inozemne sile'

Neredi u Bjelorusiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
11.08.2020.
u 17:31

Mobilni internet isključen je otkad su se u nedjelju prosvjednici sukobili s policijom

Skupine prosvjednika u Bjelorusiji pokušavaju koristiti ograničeni pristup aplikaciji Telegram kako bi koordinirali bunt protiv vlade, no ističu kako su ih vlasti gašenjem interneta uspješno usporile u tome. 

Mobilni internet isključen je otkad su se u nedjelju prosvjednici sukobili s policijom, optužujući predsjednika Aleksandera Lukašenka da je lažirao svoju premoćnu pobjedu na izborima. Drugog dana prosvjeda, u ponedjeljak, jedna je osoba izgubila život. 

Ograničeni pristup internetu putem Wi-Fija samo je ponekad dostupan ako korisnici instaliraju odvojeni program, a velik dio društvenih mreža je blokiran. Lukašenko odbacuje tvrdnje da su vlasti isključile internet. 

Aleksander, 42-godišnji prosvjednik u Minsku, ističe kako dva dana nije uspio pročitati novinski članak ili objavu na društvenim mrežama. 

VIDEO Neredi u Bjelorusiji nakon pobjede Lukašenka na izborima

„Ne vidim vijesti, pa ne mogu ništa ni znati“. 

Dodao je kako se u ponedjeljak navečer uputio doma misleći da su prosvjedi završili, no nasilni sukobi i dalje su trajali u dijelovima grada. Prosvjednici su gradili barikade, a policajci ispaljivali gumene metke i šok bombe. 

Mnogi prosvjednici u Minsku rekli su agenciji Reuters da su se spontano pridružili prosvjedima, prateći gomile ljudi koje su susretali na ulici. 

I sam Twitter je u ponedjeljak objavio da su u Bjelorusiji blokirane njegove usluge. 

Lukašenko, koji Bjelorusijom vlada od 1994., za nestanak interneta optužuje „inozemne sile“ koje žele pojačati nezadovoljstvo stanovnika. 

Aplikacija za slanje poruka Telegram, djelomično dostupna preko Wi-Fija, objavila je kako su omogućili „alate protiv cenzure“, no da joj je usluga „veoma nestabilna jer se internet u nekim trenucima u državi potpuno gasi".

Komentara 14

MA
marsovac
21:34 11.08.2020.

samo petkovicu vjerujemo,............

Avatar intimus 500
intimus 500
21:23 11.08.2020.

obzirom da u zadnje vrijeme je nekoliko puta stao Putleru na žulj ... dani su.mu odbrojani

Avatar Matija22
Matija22
21:38 11.08.2020.

šta sam vam ja rekao prije par godina, poslije ukrajne je na redu bjelorusija i ovaj diktator, sljedeći je na redu diktator putin kojeg će ruski narod izbacit s vlasti kad više ne bude imao šta jesti od sankcija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije