Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U 81. godini umro don Ivan Grubišić

Omiljeni splitski svećenik don Ivan Grubišić je na izborima u prosincu 2011. kao kandidat Saveza za građansku i etičku Hrvatsku izabran u Sabor. Zbog političkog angažmana bila mu je izrečena kanonska kazna suspenzije svećeničkih dužnosti. Ukinuta mu je tek nakon završenog mandata i nakon što se odrekao političke uloge
19. ožujka 2017. u 12:06 145 komentara 16076 prikaza
Ivan Grubišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Poznati splitski svećenik don Ivan Grubišić umro je jutros u 81-oj godini života u domu za umirovljene svećenike u Splitu, gradu u kojem je godinama bio jedan od omiljenih svećenik, potvrdili su iz Splitske nadbiskupije. 

Već godinama je imao velike zdravstvene probleme, borio se i sa teškim dijabetesom, a svoje zadnje dane proveo je u domu za umirovljene svećenike u Splitu

Omiljeni splitski svećenik don Ivan Grubišić je na izborima u prosincu 2011.  kao kandidat Saveza za građansku i etičku Hrvatsku izabran u Sabor. Zbog političkog angažmana bila mu je izrečena kanonska kazna suspenzije svećeničkih dužnosti.
Ukinuta mu je tek nakon završenog mandata i nakon što se odrekao političke uloge 

- Meni je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić nedavno omogućio služiti misu, obavljati ispovijed i pričest nakon što sam se odrekao političke uloge - rekao je don Grubišić prije godinu dana.

Naime, nadbiskup Barišić kaznio ga je prije 5 godine kada je Ivan Grubišić bio u političkom zamahu. Tada je bio je saborski zastupnik, pa je postao i član Gradskog vijeća Splita, a iako je izgubio izbornu utrku za župana, njegova lista osvojila je i znatan broj mandata u županijskoj skupštini. Skupljao je i potpise za utrku za predsjednika države, no iako ih je prikupio nije se kandidirao.

Pedeset godina je službovao kao župnik i pastoralni djelatnik. Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Iako je svećenik, Grubišić se protivi nastavi vjeronauka u školama.

Rođen je 20. lipnja 1936. u Dicmu, općina Sinj. Odrastao je u siromašnoj obitelji uz sedmero braće i sestara.  Oca Juru i brata su mu ubili partizani. Njegova majka je šivala i tako pokušavala prehraniti obitelj. Nakon završetka pučke škole otišao je u sjemenište. Školarinu je plaćala biskupija.

Maturirao je 1956. u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Tijekom gimnazije svirao je orgulje. Nastupio je nekoliko puta i u zagrebačkoj katedrali. Diplomirao je 1962. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Sociologiju i filozofiju završio je 1982. u Zadru. Doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s disertacijom „Religiozno ponašanje katolika u Dalmaciji sredinom 80-tih i vrednovanje toga ponašanja“.

Pedeset godina je službovao kao župnik i pastoralni djelatnik. U mirovinu je otišao 2011. kao župnik župe Svetog Roka u Splitu koju je i sagradio. „Biti svećenik nije profesija, nego zvanje, i vrlo će mi nedostajati nedjeljni susreti s vjernicima“, govorio je.

Od imovine ima, kako je naveo u svojoj imovinskoj kartici, osobni automobil Renault Megane, podrumski stan od 25 m2 u Splitu te apartman od 30m2 u Kučinama kod Splita. U medijima su objavljene i polemike u kojima se osporava njegova materijalna skromnost.

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu te na Hrvatskim studijima. Osnivač je Hrvatske akademske udruge – Čovjek nadasve. Autor je projekta Savez za građansku i etičku Hrvatsku. S tom listom je kao nezavisni kandidat izišao na parlamentarne izbore i izborio saborski mandat.

Zbog ulaska u aktivnu politiku, što je zabranjeno katoličkim svećenicima, ušao je u sukob sa splitskim nadbiskupom Marinom Barišićem. Kako se nije htio pokoriti, nadbiskup mu je izrekao suspenziju vršenja ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela. Grubišić je uputio žalbu vatikanskoj Kongregaciji za kler koja ju je odbacila.

Iako je svećenik, Grubišić se protivi nastavi vjeronauka u školama. Kritizira crkveno vodstvo zbog rastrošnosti. Zagovara reviziju vatikanskih ugovora između Hrvatske i Svete Stolice kako bi se smanjili financijski izdaci koje država daje Katoličkoj crkvi.

>>Sinčić objasnio kako ga je don Grubišić tražio da odustane od kandidature

Plenković: Bio je cijenjen među vjernicima

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je sućut članovima obitelji don Ivana Grubišića i splitsko-makarskom nadbiskupu mons. dr. Marinu Barišiću u povodu smrti don Ivana Grubišića, u kojoj stoji:

"Poštovana obitelji, preuzvišeni gospodine nadbiskupe, s tugom sam primio vijest o smrti don Ivana Grubišića, dugogodišnjeg svećenika splitsko-makarske nadbiskupije.

Tijekom svoje polustoljetne pastoralne službe bio je cijenjen među vjernicima, a svoj obol ostavio je i na hrvatskoj političkoj sceni kao zastupnik u Hrvatskom saboru. Molim Vas da u ime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti."

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom