Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna malih

Tužimo Vladu! Porez na dohodak uzeo nam je milijardu kuna

šuker
Davor Puklavec/PIXSELL
25.11.2010.
u 18:04

Gubitak prihoda zbog odluke više razine vlasti mora se nadoknaditi zamjenskim novcem, tvrde u udrugama.

Nakon 110 tisuća tužbi protiv harača, koliko ih je lani stiglo na Ustavni sud, suci će pročešljati još jedan porezni zakon, onaj o Porezu na dohodak koji je izmijenjen sredinom 2010. Uz PDV i doprinose, porez na dohodak jedan je od najvažnijih poreza za punjenje državnog i lokalnih proračuna. Vojko Obersnel, predsjednik Udruge gradova, i Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina, traže ocjenu ustavnosti jer smatraju da ih je Vlada 'grubo ignorirala' pri donošenju zakona koji ih je godišnje ostavio bez približno milijardu kuna prihoda. U pravnom dijelu, lokalni se čelnici pozivaju na odredbe Europske povelje o lokalnoj samoupravi koju je Hrvatska prihvatila 2008., čime je postala dio unutarnjeg pravnog poretka.

Ona nalaže Vladi da "pita lokalne jedinice za mišljenje" o pitanjima koja ih se neposredno tiču, a udruge tvrde da ih je Vlada mjesecima ignorirala te su zakon donijeli bez konzultacija s njima. Podnositelji tužbe pozivaju se i na jednu preporuku prema kojoj se "gubitak prihoda koji nastane kao posljedica odluke više razine vlasti ima nadoknaditi prikladnim zamjenskim sredstvima". Udruge tvrde da će lokalne jedinice ove godine od poreza na dohodak dobiti čak 1,2 milijarde kuna manje nego 2009., a 225 milijuna manje nego 2007. – U prvom polugodištu 2010. godine prihodi od poreza na dohodak su 8,2% manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine zbog gospodarskih kretanja, a u razdoblju od 1. srpnja, kad se izmijenjeni zakon počeo primjenjivati, do 31. listopada 2010. pad je 11,6%, kaže Dario Runtić, savjetnik Udruge gradova.

Vlada je najavljivala da će taj gubitak nadoknaditi povećanjem poreza na vikendice, luksuzne automobile i plovila, no nikakav zakon nije donesen, a Vojko Obersnel kaže da povećanje stopa poreza na kuće za odmor, vozila i plovila ne može biti zamjena za gubitak poreza na dohodak, jer su sve lokalne jedinice izgubile prihode, a taj porez nije ravnomjerno raspoređen. Inače, ljetošnja promjena poreznih razreda ide na ruku zaposlenima jer plaćaju nešto niže poreze, no ostali su bez godišnjih poreznih olakšica za stanovanje, liječenje i razna osiguranja. Pitanje je bi li ukidanje zakona donijelo veće poreze ili će sud tražiti od Vlade da u konzultaciji s udrugama ide na novu promjenu.

Ključne riječi

Komentara 2

BO
Bojan
15:20 26.11.2010.

ma nećete vi nikad oporezovat imovinu, nemojte se zanosit bzvz

OB
-obrisani-
22:49 26.11.2010.

Ma dajte-najte, Obersnel nešto traži ??? Pa neka se kreten javi na Iblerov trg!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije