Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Turudić rekorder po broju tužbi, priskrbio ih 26 u 2011. godini

Državno sudbeno vijeće od 2002. do 2009. dobilo je 53 pritužbe na imenovanja sudaca
26. ožujka 2011. u 09:00 25 komentara 6 prikaza
ivan turudić
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Upravni sud zaprimio je od početka godine 26 tužbi protiv odluka Državnog sudbenog vijeća. S ovoliko velikim brojem osoba koje nisu imenovane na razna sudačka mjesta, bivši DSV na čelu sa sucem Ivanom Turudićem postao je rekorder po broju tužbi.

Naime, od 2002. do 2009. zbog neimenovanja su svega 53 osobe podnijele tužbe, a Turudićev ih je DSV na samome početku godine priskrbio čak 26.

– Stvar je u tome da smo imali mnogo imenovanja, ali i mnogo kandidata za pojedino sudačko mjesto. Tako se na svega tri slobodna mjesta na Visokom trgovačkom sudu natjecalo čak 98 kandidata – kaže sudac Turudić, koji je dodao da se na 11 slobodnih mjesta na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu natjecalo oko 150 kandidata.

Turudić krivnju zbog tako velikog broja tužbi dijelom pripisuje i predsjedniku Laburista Dragutinu Lesaru, koji je tvrdio da je DSV nezakonito imenovao suce i to zato što se nije tražilo mišljenje Odbora za pravosuđe. Turudić pak tvrdi da od izmjene zakona 2009. to nije ni bilo potrebno.

No, o tužbama se najprije treba očitovati novi DSV kojemu je na čelu sudac Vrhovnog suda Ranko Marijan. – Utvrdit ćemo kriterije koji više neće biti nejasni niti će se moći dvojako tumačiti. Sistem će biti takav da se neće moći dogoditi da se sucem imenuje peti s liste, a da se preskoči treći ili četvrti koji imaju više bodova – zaključio je Marijan.

Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude
  • -obrisani-:

    Imamo sudce spremne za Goli Otok.

  • pljuka66:

    Nije tajna da je Turudić HDZov igrać za sva vremena dok je HDZ na vlasti. I sve te priće o diobi vlasti je cirkus i komedija. To je zadrta adezenjara da se ga ček i neki njihovi članovi boje.

  • volimhajduk:

    Hrvatsko pravosudje stiti i cuva komuniste i komunizam,odakle i sami vuku korjenje. KORUMPIRANO do krajnjih linija.