Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIKANCI IZABRALI

Republikancima ostaje Senat, u Kongres prvi put ulaze muslimanke

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
07.11.2018.
u 06:35

Ovi izbori smatraju se početkom Trumpove predizborne kampanje za 2020. godinu.

Demokrati su preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa na američkim izborima u utorak, ali je očekivani "plavi val" ipak izostao.

Republikanci su zadržali većinu u Senatu, što je odmah potaknulo Donalda Trumpa da na Twitteru oglasi "golemi uspjeh". Poraz u donjem domu Kogresa pritom nije spomenuo.

"Demokratski Zastupnički dom radit će na rješenjima koja će nas zbližiti. Imamo previše podjela", rekla je čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi".

Republikanci su dosad u cijelosti kontrolirali Kongres. U Senatu su imali tijesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih) i moguće je da će čak i povećati za mjesto ili dva.

Zastupnički dom, u kojem su u dosadašnjem sazivu imali komotnu većinu (236-193), republikanci su izgubili kao što se i očekivalo, ali taj poraz neće ispasti katastrofalan. 

Kompletan sastav Zastupnički doma i Senata bit će poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i dođu rezultati. Procjene su da će demokrati imati 229 mjesta, a republikanci 206 u Zastupničkom domu.

S većinom u Zastupničkom domu demokrati će imati mogućnosti istražiti Trumpove porezne prijave, moguće sukobe interesa i navodne veze s Rusijom u kampanji 2016. godine. Također će moći srezati neke njegove zakonodavne ambicije ili nastojanja poput onih da izgradi zid na granici s Meksikom.

Na izborima za guvernere demokrati su republikancima 'oteli' tri ili četiri guvenerske pozicije, ali su i izgubili njima važne utrke poput onih na Floridi ili u Ohiu.

Nova zvijezda Demokratske stranke Beto O'Rourke nije uspio iznenaditi veterana Teda Cruza na izborima za senatora iz Teksasa, iako mu se za konzervativno teksaško okružje uspio jako približiti. 

Donald Trump
1/11

Na izborima koji se tradicionalno održavaju sredinom mandata aktualnog predsjednika, bira se 435 članova Zastupničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojni ostali državni i lokalni dužnosnici.

Nova lica američkog Kongresa

Amerikanci su dobili dosad najmlađu ženu u Kongresu, Alexandriju Ocasio-Cortez (29), demokratkinju iz New Yorka koja je izabrana u Zastupnički dom.

Ayanna Pressley iznenađenje je iz Bostona. Ta 44-godišnja demokratkinja bit će prva crna žena koja će predstavljati Massachusetts u Kongresu.

Demokratkinja iz Kansasa Sharice Davids prva je američkog autohtonog stanovništva koja će biti izabrana u Kongres.

Glasači u Minnesoti i Michiganu izabrali su i prve dvije muslimanke, bivšu izbjeglicu iz Somalije Ilhan Omar i Palestinku Rashidu Tlaib rođenu u Detroitu.

Država Colorado izabrala je prvog guvernera koji se deklarira kao homoseksualac, demokrata Jareda Polisa. Polis, koji je u Zastupničkom domu od 2008. pobijedio je republikanca Walkera Stapletona.

Brat američkog potpredsjednika Mikea Pencea - Greg Pence - ušao je u Zastupnički dom, predstavljajući se kao konzervativac koji se bori protiv pobačaja i za nošenje oružja. Inspirira ga, kako kaže, predsjednik Trump.

Novoizabrani zastupnici započet će mandat 1. siječnja 2019.

Ovi izbori smatraju se početkom Trumpove predizborne kampanje za 2020. godinu.

Trump izborne rezultate nazvao golemim uspjehom

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je u utorak navečer "golemi uspjeh" na izborima i zahvalio svojim pristašama koji su omogućili republikancima da zadrže većinu u Senatu, bez obzira što su demokrati preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom.

"Golemi uspjeh večeras. Hvala svima", tvitao je predsjednik, koji je iznimno aktivno sudjelovao u kampanji uoči izbora u utorak, na polovici svog mandata.

Zastupnički dom dobit će demokratsku većinu, dok će Trumpovi republikanci zadržati kontrolu nad Senatom.

Pogledajte i video: Tomislav Krasnec o aferi Donalda Trumpa

Ključne riječi

Komentara 74

DU
Deleted user
07:23 07.11.2018.

Amerikanci su vec imali muslimana na celu drzave, Hassan Barack Obama. A osim toga bio je i crn.

Avatar nekakav
nekakav
06:54 07.11.2018.

kako sad najednom pišete da je to očekivano, kad ste nas tjednima mučili sa spikama da će trump biti potučen do nogu, da će demokrati preuzeti oba doma...?! mogli ste jednostavno konstatirati nespornu činjenicu, da je trump omiljen među amerikancima unatoč silnoj medijskoj konspiraciji i napadima, podmetanjima. birači su svoje rekli. unatoč napadima, trumpova stranka nije uništena, ostao joj je senat, što znači da će moći se i dalje sa demokratima natezati oko svakog zakona, kao što su činili i dosad. sad kreću pripreme za slijedeći trumpov mandat, i nema tog republikanca koji će ga sad napadati, što su si mogli priuštiti prije i zbog ovih izbora. sad će se stisnuti jako blizu trumpovog, ono, uha, nosa... :)

DU
Deleted user
08:11 07.11.2018.

Sorosz opet nije uspio "ubiti"prosječnog Amera. Samo lešinari i useljenoci su glasovali za demokrate. Nakotilo se gamadi ,ali ppet ćorak. Najavljena veeeelika pobjeda protiv Trumpa izostala. Slijedi kmečanje. A tek na proljeće kad budu euroizbori će Sorosz vidjeti da pored svog novca i sve promidžbe i naseljavanja migranata srce naroda Europe ne može uzeti. Potpuni debakl lijevo liberalne bolesti slijedi. Bravo Trump. Bravo Orban....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije