Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Najžešća bitka u Georgiji – prva Afroamerikanka na čelu savezne države?

Na izborima na sredini predsjedničkog mandata, tzv. midterm izborima, biraju se zastupnici u Zastupničkom domu, dio zastupnika u Senatu i guverneri u 36 saveznih država
06. studenoga 2018. u 21:56 4 komentara 776 prikaza
Stacey Abrams
Foto: Reuters/Pixsell

Jedna od medijski najpozornije praćenih, politički najuzbudljivijih i po anketama najneizvjesnijih utrka na izborima u SAD-u bila je ona za mjesto guvernera savezne države Georgije. Sraz dviju Amerika, kako je to opisao britanski Observer, odvijao se između žene koja želi postati prva Afroamerikanka na čelu neke od američkih saveznih država u povijesti i bijelca, tvrdokornog konzervativca i pobornika Trumpove politike čvrste ruke prema imigrantima.

izbori u SAD-u Amerika bira SAD na raskrižju: Alijansa antitrumpovaca protiv potpunog skretanja udesno

Ona je Stacey Abrams, kandidatkinja Demokratske stranke, on je Brian Kemp, kandidat Republikanske stranke. Gospođi Abrams podršku su došli dati bivši predsjednik Barack Obama i televizijska zvijezda Oprah Winfrey. Gospodinu Kempu podršku su došli dati aktualni predsjednik Donald Trump i potpredsjednik Mike Pence.

– Čuo sam da je Oprah danas u gradu i da je Will Ferrell neki dan kucao od vrata do vrata. E, pa, želio bih podsjetiti Stacey i Oprah i Willa Ferrella da sam i ja neka faca također – rekao je potpredsjednik Pence. – I imam poruku za Staceyine liberalne prijatelje iz Hollywooda: ovo nije Hollywood, ovo je Georgia – dodao je.

Donald Trump Vodič kroz američke međuizbore Da bi ograničili Trumpa, demokrati moraju pobijediti

Na izborima na sredini predsjedničkog mandata, tzv. midterm izborima, biraju se zastupnici u Zastupničkom domu, dio zastupnika u Senatu i guverneri u 36 saveznih država. Ova utrka u Georgiji simptomatična je i zbog toga što Amerika, nakon dva mandata prvog afroameričkog predsjednika u povijesti, Obame, ima potpuno netipičnog predsjednika koji kao da pokušava poništiti sve glavne elemente vladavine svog prethodnika.

Utrka u Georgiji zbog toga se, na neki način, dotiče i širih tema od upravljanja jednom saveznom državom. Tema poput povijesti, rasnih odnosa u SAD-u, zapravo i same duše Amerike.

– Ovdje sam danas zbog onih muškaraca i žena koji su linčovani, koji su ponižavani, koji su diskriminirani, koji su ugnjetavani i tlačeni, i čije je pravo na jednakost na biralištima suzbijano. I želim da znate da je njihova krv iscurila u moju DNK, i neću dopustiti da njihova žrtva bude uzaludna. Odbijam dopustiti – rekla je Oprah Winfrey pomažući kandidatkinji Stacey Abrams u kampanji.

Donald Trump Međuizbori u SAD-u Početak kraja ili novi uspon: izbori za senat su referendum o Trumpu

Georgia je bila uporište Konfederacije u američkom građanskom ratu, proglasivši svoje odcjepljenje od SAD-a zbog sjevernjačkog trenda ukidanja ropstva, koje su južnjačke države tada smatrale svojim pravom zajamčenim američkim ustavom. U Georgiji je rođen i Martin Luther King, predvodnik borbe za građanska prava Afroamerikanaca. Trump i njegov prethodnik Obama rijetko pokazuju da se u nečemu slažu ovih dana, ali jednu su rečenicu ponovili obojica na predizbornim skupovima u Georgiji: “Ovo su najvažniji midterm izbori u našim životima.” Samo što pod tim misle na sasvim različite stvari, i oni i njihovi birači. Amerika je svakim danom sve dublje podijeljena.

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
 • istina_boli:

  Ta crnkinja je veci rasista od Trampa. Nikakvo cudo sto ju zovu crncuga, sve po zaslugama.

 • Avatar neurazumljiv
  neurazumljiv:

  žena ima oko $200000 stambenog kredita. $220000 na kreditnim karticama i još neku siću za auto. One koji ju biraju očekuje ista sudbina. Ako je tako dobra s osobnim financijama kako će tek s državbim.

 • Avatar kokodrilo
  kokodrilo:

  Poruka Opri i 'holywoodskim "zvijezdama" - badava ste krecili. Gosp. Kemp je obrisao pod sa Gdjom Abrams.