Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajni zapisnici

Trumpova Bijela kuća neće objaviti podatke o posjetiteljima

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
14.04.2017.
u 22:00

Za vrijeme Obamine administracije, konzervativne nevladine organizacije tužile su tajnu službu, koja čuva te podatke, u pokušaju da ih se objavi

Trumpova administracija neće objaviti zapisnike o službenim posjetiteljima Bijele kuće, potvrdio je u petak predsjednikov ured, što je zaokret u odnosu na praksu za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Direktor za odnose s javnošću Bijele kuće Michael Dubke priopćio je u petak da su "ozbiljni rizici za nacionalnu sigurnost i potreba za privatnošću stotina tisuća gostiju na godinu" razlog zašto će ti zapisnici biti tajni.

Zapisnici detaljno pokazuju tko ima pristup predsjedniku i njegovim suradnicima. Iz njih se može vidjeti tko lobira u Bijeloj kući i tko ima utjecaja na administraciju.

Odluka da će ubuduće biti tajni izazvala je kritike nevladinih organizacija.

"Izabrani dužnosnici rade za narod i zaslužujemo da vlada radi transparentno", rekao je Faiz Shakir, politički direktor Američkog saveza za građanske slobode. "Jedini razumni zaključak je da Trumpova administracija ima puno toga što želi sakriti."

Za vrijeme Obamine administracije, konzervativne nevladine organizacije tužile su tajnu službu, koja čuva te podatke, u pokušaju da ih se objavi.

Nakon što je dužnost preuzeo Trump, jedna liberalna organizacija preuzela je tu bitku, podnijevši u ponedjeljak tužbu u kojoj traži pristup tim podacima.

Demokrati u Kongresu također su podnijeli prijedlog zakona kojim žele prisiliti administraciju da objavi podatke o posjetiteljima Mar-A-Largu, predsjedničkom posjedu u Palm Beachu gdje Trump provodi većinu vikenda otkako je preuzeo dužnost. Zakon vjerojatno neće proći jer republikanci kontroliraju Kongres.

>> Trump: Sjeverna Koreja je problem. Za taj problem ćemo se pobrinuti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije