Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK BOLTONA

Trump maknuo ratobornog brku, sada su mogući i pregovori s Iranom

Foto: Andrew Harrer/DPA/PIXSELL
1/4
12.09.2019.
u 19:50

Da se pitalo samo Boltona, SAD bi ratovao na nekoliko fronti

Slučajno ili ne, samo nekoliko sati nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump otjerao svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, američki državni tajnik Mike Pompeo najavio je da bi se predsjednik Trump mogao sastati s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem na predstojećoj Općoj skupštini UN-a “bez ikakvih preduvjeta”.

“On će vas bombardirati”

Iako je američki državni tajnik Pompeo kazao da lideri drugih država ne trebaju očekivati promjene u vanjskoj politici SAD-a zbog smjene savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Boltona, izgleda da je nakon odlaska Trumpova jastreba i najpoznatijeg čovjeka u predsjednikovoj administraciji, u samo nekoliko sati SAD ipak promijenio svoje stavove prema Iranu s obzirom na to da je do prije nekoliko sati američki stav bio da nema pregovora bez da Iran obustavi program razvoja balističkih raketa te zaustavi financijsku potporu i naoružanje Hezbollahu, palestinskoj militantnoj skupini Hamas, Islamskom džihadu te Hutima u Jemenu koje SAD smatra terorističkim organizacijama.

Kako tvrde američki mediji, večer prije smjene, predsjednik Donald Tramp i John Bolton žestoko su se posvađali zbog Trumpova plana da primi lidere talibana u Camp Davidu. “Najratoborniji brk Amerike”, kako je Bolton dobio nadimak, treći savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa, i vodeći “jastreb” u njegovoj administraciju, tražio je od predsjednika oštriji stav prema brojnim državama, poput Sjeverne Koreje.

Bolton, glavni arhitekt Trumpove politike prema Iranu, zagovarao je i oštriji pristup prema Rusiji, Afganistanu i Venezueli, a nerijetko se zbog svojih tvrdih radikalnih stavova, u kojima je uvijek zagovarao ratove i vojne intervencije, sukobljavao i s državnim tajnikom Mikeom Pompeom, jednim od najvećih Trumpovih “lojalista” u administraciji.

– Svi znate velikog Johna Boltona. On će vas bombardirati. On će vam uzeti cijelu zemlju – znao se našaliti Trump, predstavljajući Boltona vođama drugih zemalja.

Sada već bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost preuzeo je tu dužnost u travnju 2018., od H. R. McMastera. Odluka o smjeni Johna Boltona stiže u trenutku kada američki predsjednik nastoji uspostaviti diplomatske kontakte s dugogodišnjim neprijateljem Iranom i intenzivirati pregovore s do jučer omraženom Sjevernom Korejom.

Takva Trumpova inicijativa naišla je na snažne otpore Boltona. Naime, otkazivanje pregovora s talibanima bio je savjet Boltona čiji je stav bio da s talibanima nema apsolutno nikakvih pregovora na američkom teritoriju i da tu ideološki ekstremnu terorističku skupinu treba vojno poraziti.

Bolton, koji je glavni “arhitekt” napada na Irak 2003. godine, čovjek koji je Vijeću sigurnosti podmetnuo lažne satelitske snimke koje su navodno dokazivale da Saddam Hussein ima oružje za masovno uništenje, išao je prema novom ratu, onom s Iranom. Brojni američki mediji opisuju Boltona kao političara opsjednutog Iranom i željom da ga preventivno napadne i sruši tamošnji režim.

Upravo je on najavio odlazak američke ratne flote u Perzijski zaljev. Istodobno su oporbeni demokrati u Kongresu upozoravali da Bolton drastično pretjeruje prikazujući Iran kao najveću prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti, što on, prema njihovu mišljenju, nije.

Najnovija kriza u Zaljevu započela je 5. svibnja, kada je John Bolton najavio da SAD šalje nosač zrakoplova i bombardere u Perzijski zaljev kao odgovor na “brojne uznemirujuće i eskalacijske indikacije i upozorenja” prijetnji iz Irana.

Kao što je lažirao izvješće iz Iraka, tako je manipulirao i izvještajem američke obavještajne službe u vezi Irana. Dok je Bolton tvrdio da je Iran namjeravao gađati američke vojne snage u Iraku i Siriji ili koristiti bespilotne letjelice protiv Amerikanaca na ključnom plovnom putu u blizini Jemena i tako pojačao strahove da bi mogli napasti brodove američke ratne mornarice, Pentagon je tvrdio da Bolton uvećava stvarnu prijetnju.

Nakon što je Iran u lipnju raketom zemlja-zrak srušio američki izviđački dron tvrdeći da je ta letjelica povrijedila iranski zračni prostor, Bolton je uspio nagovoriti Trumpa da izda naredbu vojsci i napadne položaje iranske Revolucionarne garde unutar Irana. Međutim, američki predsjednik u posljednjem je trenutku odlučio ipak ne napasti Iran, nakon što je od obavještajne službe dobio potvrdu kako bi taj napad mogao izazvati treći svjetski rat i ugroziti američke vojnike koji se nalaze u zemljama Perzijskog zaljeva, Iraku i Siriji.

Trump mirotvorac?

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif Boltona je svrstao u “B-tim” s izraelskim premijerom Netanyahuom i saudijskim princom Bin Salmanom za koje je tvrdio da tjeraju američkog predsjednika Trumpa na rat s Iranom.

– Žeđ za ratom i maksimalni pritisak trebaju otići s tim ratnim huškačem – istaknuo je iranski šef diplomacije.

Da je Trump slušao Boltona, SAD bi danas zasigurno već ratovao s Iranom, Sjevernom Korejom, Venezuelom... možda i s Rusijom jer je upravo Bolton nagovorio Trumpa da bombardira iranske i ruske snage u Siriji. Analitičari su uvjereni da će se odlaskom Boltona američka vanjska politika promijeniti jer Trump je uvijek nastojao uspostaviti diplomatske kontakte i pokrenuti pregovore s dugogodišnjim američkim neprijateljima. Možda će Trump, ipak, kako smo najavljivali na početku njegova mandata, biti jedan od rijetkih čelnika SAD-a koji nije poveo novi rat.

Ključne riječi

Komentara 1

MX
Mister X
20:37 12.09.2019.

Boltona čiji je stav ( isti kao i čitavog Demokratskog svijeta !) znamo cijeli zapad jednoglasno prihvatio i podržao sve do sada. Narvno da sa talibanima nema apsolutno nikakvih pregovora na američkom teritoriju i da tu ideološki ekstremnu terorističku skupinupinu treba vojno poraziti. ) No kao to da se nitjko zdrav ne preupita kako uopće još postoje i ratuju ? Ne radi li se o nekoj prijevari teškog kalibra .. sa njima bosonogima nepismenima prvo Rusi 10 godina ratovali popušili, potom cijeli nato pod vodstvom Amerike tehnologije i najmodernijeg naoružanja + cijelom podporom demokraseke dtržave Afganistan , ratuju tek kratko samo 18 godina. Njajačli bosonogi borci bez ijedne tvornice oružja bez jednog jedinog zrakoplova i nula podmornica nula brodova nula generala nula satelita nula škole pregovarači sa NATOM o čemu pregovarati kakav protivnik ? Stvarno da nije Putin zaista jakoga igrača im postavio za predsjedenika ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije