Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trump otjerao svog savjetnika, zagovornika promjene granica na Balkanu

Trump i Bolton imali su nesuglasice oko praktički svih ključnih vanjskopolitičkih pitanja
10. rujna 2019. u 20:21 3 komentara 1579 prikaza
Američki predsjednik Trump smijenio savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik SAD-a Donald Trump otjerao je savjetnika za nacionalnu sigurnost i svog jastreba Johna Boltona.

Donald Trump SAD Nakon Kima, talibani: Trump i dalje spreman na pregovore s neprijateljem

"Obavijestio sam Johna Boltona da nam njegove usluge nisu više potrebne u Bijeloj kući", rekao je Trump napominjući kako se snažno protivio gotovo svim njegovim savjetima. Zanimljivo je da je ovakva odluka stigla nekoliko dana nakon otkazivanja sastanka s talibanskim vođama u u Camp Davidu.

Naime, otkazivanje pregovora s talibanima bio je savjet Boltona čiji je stav bio da s talibanima nema apsolutno nikakvih pregovora, da tu ideološki ekstremnu terorističku skupinu treba vojno poraziti, ali istodobno i da SAD smanji broj svojih vojnika na 8600, čemu se Donald Trump protivio.

Trump i Bolton imali su nesuglasice oko praktički svih ključnih vanjskopolitičkih pitanja, oko Irana, Sjeverne Koreje i Afganistana, a odluka o smjeni stiže u trenutku kada američki predsjednik nastoji uspostaviti diplomatske kontakte i pokrenuti pregovore s dugogodišnjim američkim neprijateljima - Iranom i Sjevernom Korejom. Takva Trumpova inicijativa naišla je na snažne otpore Johna Boltona.

zbog napada u Kabulu Trump prekinuo tajne pregovore s talibanima

John Bolton, zvani i "najratoborniji brk" Amerike glavni je “arhitekt” napada na Irak 2003. i čovjek koji je Vijeću sigurnosti podmetnuo lažne satelitske snimke koje su navodno dokazivale da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje. Da se samo Boltona pitalo, Amerika bi sada ratovala i s Iranom i sa Sjevernom Korejom. Bolton je nagovarao Trumpa na bombardiranje nuklearnih postrojenja u Iranu.

Isto tako, Bolton je bio zagovornik razmjene teritorije između Srbije i Kosova, čime je otvoreno zagovarao promjene granica na Balkanu. Analitičari su uvjereni kako će odlazak Boltona imati i posljedice po američku politiku prema Zapadnom Balkanu.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • barbaizamerike:

    Mi neznamo sta ce biti jer u politici se jedno radi ispod stola a drugo iznad stola sjetimo se odcjepljenja HR I Slovenije energicno na pocetku protiv a kasnije druga pisma

  • blizak:

    Ok. Zna se da je podmetao lazne snimke. I za nagradu je do sada bio u Bijeloj kuci kao savjetnik?!??!!?? Sramota! Trebao bi biti u zatvoru!

  • Laufer:

    Trump ipak nije toliko blesav koliko se čini.