Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eskalacija napetosti

Iran najavio razvoj bržih centrifuga za doradu uranija

Foto: Official Presidential website/REUTERS/PIXSELL
1/3
08.09.2019.
u 20:00

Uvjereni smo da će Velika Britanija, Francuska i Njemačka poduzeti odlučne postupke kojim će zaustaviti iransku nuklearnu ucjenu – istaknuo je Pompeo

Ne može samo Iran poštivati nuklearni sporazum sa svjetskim silama iz 2015. godine već to moraju i ostale zemlje potpisnice. Otkucava vam sat da spasite taj sporazum – kazao je glasnogovornik Organizacije za atomsku energiju Irana Behruz Kamalwandi ističući da Iran ima sposobnost podići obogaćivanje uranija iznad 20 posto iako za sada nema takve planove.

Obaviješten i UN

– Počeli smo ukidati ograničenja na naša istraživanja i razvoj koja su nam uvedena sporazumom. To će uključiti razvoj bržih i naprednijih centrifuga. Svi se ovi koraci mogu preokrenuti ako druga strana ispuni svoja obećanja – rekao je Kamalwandi dodajući da je UN obaviješten o novim nuklearnim potezima Irana i da i dalje ima pristup njihovim lokacijama za razvoj nuklearne energije. Na potez Irana žestoko je reagirao američki državni tajnik Mike Pompeo ocijenivši “neprihvatljivim” novo smanjenje obveza koje je Iran preuzeo u vezi sa svojim nuklearnim programom i pozvao Europljane da “zaustave ucjenjivanje” kojim se koristi Teheran.

– Uvjereni smo da će Velika Britanija, Francuska i Njemačka poduzeti odlučne postupke kojim će zaustaviti iransku nuklearnu ucjenu – istaknuo je Pompeo.

Odbili ponudu Europske unije

U međuvremenu Iran je odbio ponudu od 15 milijardi dolara zajma od europskih zemalja s ciljem da zaštiti ekonomiju od sankcija koje je SAD ponovo uveo. Iran je odbio zajam jer EU traži od Irana isto što i Donald Trump i Izrael, da Iran zaustavi program razvijanja balističkih i dalekometnih raketa koje predstavljaju opasnost za izraelsku državu, najavivši da će početi razvijati centrifuge za ubrzavanje obogaćivanja uranija koje mogu proizvesti gorivo za elektrane ili atomske bombe. Iako je Donald Trump ostavio otvorenom mogućnost sastanka s iranskim predsjednikom Rohanijem na Općoj skupštini UN-a u New Yorku u rujnu, iranski predsjednik odbio se sastati s predsjednikom Trumpom postavivši mu uvjete da s njim može razgovarati samo nakon potpunog ukidanja sankcija ističući da će Iran poduzeti sve da zaštiti svoja prava i interese, a razvoj centrifuga nazvao je trećim korakom u smanjenju poštivanja obaveza iz nuklearnog sporazuma.

Komentara 14

KB
koprivnicakrizevci.besplatniog
23:03 08.09.2019.

Kolko izrael ima nuklearka hmmm ???

2
2
20:15 08.09.2019.

To buraz, samo deri! Kad može USA imat atomsku bombu, može i mora i Iran!

Avatar TheJack
TheJack
00:31 09.09.2019.

Dakle ja se povucem iz sporazuma sa susjedom, ali ocekujem da ga se on i dalje pridrzava. Jos ga i pljujem po selu kako je neozbiljan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije