Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iste metode

Trump i Bolsonaro iz Floride nastavljaju napad na demokraciju

Brazil
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
10.01.2023.
u 09:35

Policija u Braziliji rastjeruje preostale desne ekstremiste nakon što su tisuće njih nasilno upale u institucije

Dan nakon što je velika skupina ekstremističkih izgrednika upala u zgrade Kongresa, Predsjedništva te Vrhovnog suda, stanje se u Braziliji u ponedjeljak većinom smirilo. Novinari na terenu u Brazilu izvijestili su da se na ulicama nisu vidjele tenzije koje su eksplodirale dan prije, kada su tisuće pristaša bivšeg predsjednika, krajnje desnog populista Jaira Bolsonara, nasilno provalile u državne institucije kako bi potaknule pobunu naroda i vojske protiv, po njima, nelegitimnog novog predsjednika Luiza Inácija Lule da Silve, ljevičara kojeg svi skraćeno zovu Lula. Policija je jučer također počela demontirati šatorske kampove ispred središta vojske u Braziliji, gdje su posljednjih tjedana živjeli i prosvjedovali Bolsonarovi pristaše. Vlasti su do jučer poslijepodne uhitile više od tisuću ljudi. Analitičari u Brazilu i diljem svijeta uspoređuju poteze izgrednika s upadom pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, istodobno i Bolsonarova saveznika, u zgradu Kongresa 6. siječnja 2021. godine.

Foto: Reuters/PIXSELL

'Vandali, neofašisti, fanatici'

Izgredi tisuća radikala i pristaša krajnje desnog bivšeg predsjednika, koji ne priznaju rezultate izbora iz listopada koji su pokazali da ga je Lula pobijedio za nekoliko postotnih poena, uključivali su tučnjavu s policijom koja nije mogla zadržati tako veliku skupinu ljutitih izgrednika. Videi su pokazivali kako prosvjednici uništavaju imovinu u zgradi Predsjedništva te kako izbijaju požari u Kongresu. Jednom kada su došli unutra, bacali su stolice kroz prozore, a ukradeno je i više predmeta. Policija je vratila kontrolu nad zgradama tijekom večeri. Jučer je Lula održao sjednicu vlade u zgradi Predsjedništva, samo dan nakon što je napadnuta.

U trenutku vandalizma ni u jednoj od institucija nije se odvijao normalan rad, za razliku od izgreda u SAD-u prije dvije godine. Lula se uopće nije nalazio u Braziliji, već je bio u São Paulu, dok je Bolsonaro na Floridi, u koju je stigao samo dva dana prije kraja svog mandata na čelu Brazila. Prvi se o svemu u nedjelju navečer oglasio Lula, koji je održao ljutit govor te je obećao da će svi odgovorni biti kažnjeni. Izgrednike je nazvao "vandalima, neofašistima i fanaticima" te je izdao uredbu o intervenciji središnje države u Braziliji, što je policiju podčinilo saveznim vlastima, odnosno Lulinoj vladi. Bolsonaro je uskoro također kritizirao izgrednike, ali ih nije osudio.

Foto: Reuters/PIXSELL

– Mirne demonstracije, u okviru zakona, formiraju dio demokracije. No, napadi i invazije na javne zgrade kao oni kakvi su se dogodili danas, kao i oni koje je koristila ljevica 2013. i 2017., iznimka su od pravila – rekao je bivši predsjednik i dodao da odbacuje "optužbe bez uporišta koje je na mene svalio trenutačni šef izvršne vlasti u Brazilu". Bolsonaro je tijekom izborne kampanje više puta insinuirao da neće priznati rezultate izbora te je najavljivao da će postati žrtva izborne prijevare. Na kraju je pristao na miran prijenos vlasti na Lulu, ali brojni su njegovi pristaše nastavili vjerovati da je njihov lider pokraden na izborima iako u javnosti nisu prezentirani dokazi za to. Najradikalniji aktivisti zatražili su od vojske da provede čak i državni udar i vrati na čelo države Bolsonara, i cijeli je proces na kraju eksplodirao u nedjelju. Lula je inauguriran kao predsjednik 1. siječnja, a izbore na kojima je došao na vlast međunarodna javnost ocjenjuje kao legitimne i u skladu s međunarodnim standardima.

Vrhovni sud jučer je naredio policiji da ukloni šatorske kampove u kojima su prosvjednici tjednima živjeli, među ostalim i onaj ispred stožera vojske. Policija je jučer počela okruživati kampove i tražiti od okupljenih da se raziđu. Ukupno je uhićeno 1200 ljudi, a vlada je rekla da traje istraga o "terorističkom napadu". Također je suspendiran i guverner Brazilije, inače bivši Bolsonarov saveznik, zbog sigurnosnih propusta u nedjelju. Najavljen je i prosvjed zagovornika demokracije koji se trebao održati nakon zaključenja ovog broja.

Foto: Reuters/PIXSELL

Državni udar

Demokracija u Brazilu definitivno je uspostavljena tek 1985., a prekjučerašnji napad na nju ostat će zapamćen po lošem, ali i uspoređivan s vrlo sličnim izgredima koje su u Washingtonu organizirali Trumpovi pristaše u siječnju 2021. godine. Tada su, također odbijajući priznati rezultate uredno provedenih izbora, tisuće njih upale u zgradu Kongresa, tražeći "novu američku revoluciju", i usput napadajući policajce, čiji rad Trumpovi konzervativci navodno podržavaju. U SAD-u i Brazilu mnogi su napadače optužili da su pokušali provesti državni udar, no on je propao u oba slučaja. Bolsonara analitičari nazivaju i Tropskim Trumpom.

Zanimljivo je da danas i Trump i Bolsonaro žive na Floridi, gdje se Brazilac doselio potkraj godine, nekoliko dana prije kraja mandata, iskoristivši svoju jednomjesečnu vizu najvišeg ranga koju dobivaju čelnici država. Brojni su američki političari od vlade Joea Bidena zatražili da odmah ukine vizu Bolsonaru i onemogući mu da odsjeda u Orlandu, gdje živi u unajmljenoj kući, ili pak u ostatku SAD-a. U Brazilu se protiv bivšeg predsjednika vode istrage koje je pokrenuo Vrhovni sud još u vrijeme njegova mandata.

Ključne riječi

Komentara 4

GI
gira
12:19 10.01.2023.

medijski lopovi i izborni prevaranti optužuju dvojac za napade na demokraciju? zato cijepi se , misli na Hunterov laptop.

MI
miroslav50
13:41 10.01.2023.

Naslov, naravno nema veze s tekstom. Podudarnost da se trenutno Bolsonaro zbog liječenja nalazi u istoj saveznoj državi kao i Trump (koji btw. malo-malo leti u NY) je zaista tipična odlika žutih tabloida.

Avatar nekakav
nekakav
12:38 10.01.2023.

kakav trump, kakve on veze ima s brazilom, i nemirima tamo, zašto ga stavljate uopće u naslov?! kakvo povezivanje trumpa sa napadom na demokraciju?! biden je predsjednik isključivo na račun glasova predanih poštom, bez ikakvih podataka o tome tko je glasovao. ne postoji evidencija u americi tko je glasovao poštom, za razliku od glasovanja uživo, na glasačkom mjestu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije