Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Probili barijere

Dramatične scene u Brazilu: Pristaše bivšeg predsjednika upale u Kongres

Brazil
Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS/PIXSELL
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.01.2023.
u 20:51

Pristaše Bolsonara pozivaju na vojnu intervenciju i ostavku da Silve, poznatijeg kao Lula, koji je porazio svog suparnika na izborima u listopadu

Tisuće pristaša bivšeg brazilskog krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara upale su u glavna mjesta političke moći u glavnom gradu Braziliji - Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču Planalto - uzrokujući veliku štetu, objavili su lokalni mediji. Dramatične scene dogodile su se tjedan dana nakon inauguracije Luiza Inácia Lule da Silve.

Bolsonarovi pristaše prosvjeduju protiv povratka na vlast ljevičarskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve koji je porazio Bolsonara u drugom krugu predsjedničkih izbora 30. listopada prošle godine. Pristaše Bolsonara odbijaju prihvatiti da je on izgubio izbore. Lokalni mediji procjenjuju da u prosvjedima sudjeluje oko 3000 ljudi.

Na televizijskim snimkama vidi se kako prosvjednici razbijaju namještaj unutar Vrhovnog suda i Kongresa, u napadu na institucije koji podsjeća na invaziju pristaša bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na američki Kapitol 6. siječnja 2021. godine. Policija je upotrijebila suzavac, ali nije uspjela odbiti prosvjednike, od kojih su neki razbili prozore. Nije jasno jesu li još uvijek u zgradama, piše BBC

Mnogi prosvjednici osporavaju rezultate izbora 30. listopada na kojima je ljevičar Lula da Silva pobijedio Bolsonara. Bivši predsjednik opetovano je dovodio u pitanje, bez dokaza, vjerodostojnost elektroničkog sustava glasovanja u zemlji, a mnogi njegovi okorjeli pristaše vjeruju mu. Pristaše Bolsonara pozivaju na vojnu intervenciju i ostavku da Silve.

Bolsonaro je iz Brazila otišao na Floridu 48 sati prije isteka svog mandata. Lula, koji je dužnost predsjednika preuzeo 1. siječnja, za vikend je bio u Sao Paulu i na turneji po unutrašnjosti države.

Lulina Radnička stranka zatražila je od ureda glavnog javnog tužitelja da naredi snagama javne sigurnosti da djeluju u obuzdavanju prosvjednika.

Lula je u svom inauguracijskom govoru obećao da će obnoviti zemlju te je osudio politiku svog prethodnika.

Komentara 30

DU
Deleted user
22:02 08.01.2023.

Ako Ameri kazu da to nije puč onda to nije puč već demokracija.

Avatar Medena
Medena
00:15 09.01.2023.

Slično kao i Trumpisti u SAD.

LU
lucio2
22:22 08.01.2023.

Žgadija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije