Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPISI U ŠKOLE

Tri županije upisivale 1000 đaka više nego što je bilo osmaša

željko jovanović
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
08.07.2013.
u 18:15

U XV. gimnaziji zbog navale superodlikaša iz godine u godinu traže dozvolu za otvaranje dodatnog razreda, umjesto da u startu planiraju razred više

Prvi e-upisi u srednje škole završeni su danas točno u podne. Time je najznačajniji i najopsežniji projekt u povijesti Ministarstva obrazovanja, kako mu tepa ministar Željko Jovanović, uspješno okončan. Rezultati su i više nego zanimljivi. Čak 90 posto od ukupno 45.672 učenika koliko ih se prijavilo u sustav upisalo se na svoj prvi ili drugi izbor, a nešto manje od pet posto đaka upisalo se u školu koja im je bila treći izbor.

Izravan upis

Upisi su također pokazali i da je broj onih koji su imali pravo na dodatne bodove zbog zdravstvenih teškoća popriličan. Takvih je đaka čak 2831, što je iznenadilo mnoge. Usporedbe radi, samo je 26 đaka dobilo dodatne bodove zbog iznimne darovitosti. Izravan upis ostvarilo je i 1676 učenika s teškoćama u razvoju. Ono što se očito nikada ne mijenja interes je đaka za pojedine škole. Tradicionalno, najveća navala bila je na gimnazije, ekonomske, turističke, tehničke i zdravstvene škole. Novi način upisa u srednje škole pokazao je i da hitno treba mijenjati mrežu škola. Kako je istaknuo ministar Jovanović, tri županije – Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Osječko-baranjska – u školama su osigurale čak tisuću mjesta više nego što je đaka koji su ove godine napustili osmi razred osnovne škole.

Takva praksa, poručio je ministar, a kojom su očito škole nastojale čuvati radna mjesta tamo gdje za njima i nije bilo potrebe, morat će postati prošlost. Zbog lošeg planiranja, ali i prevelikog broja odlikaša, uvedeno je i 15 novih razreda. Povijest se tako ponovila i u XV. gimnaziji ili popularnom zagrebačkom MIOC-u koji već godinama zbog navale superodlikaša traži dozvolu za otvaranje dodatnog razreda, umjesto da odmah u startu planira razred više.

– Na taj način stvara se umjetni pritisak i na tu školu i na njezine nastavnike pa i liječnike od kojih se zahtijeva da izdaju potvrde za dodatne bodove. A sve nepotrebno – tvrdi Jovanović čiji je tim već danas započeo s analizom više od 10 milijuna podataka koliko ih je uneseno u sustav e-upisa.

Slobodno 9748 mjesta

A koja će rezultirati promjenom i procedure, i bodova, i kriterija kako bi upisi iduće godine bili još kvalitetniji. Tome možda pridonese i novac iz fondova Europske unije koji će Ministarstvo tražiti za projekt e-upisa.

– Mi smo jedini u Europi uspjeli provesti upise u srednje škole na ovakav način, no naš je način upisa previše specifičan da bismo projekt mogli prodati – kaže Vedran Mornar, voditelj projekta e-upisi.

Koliko je projekt zaista dobar, đaci koji se nisu uspjeli upisati u ljetnom roku ili ih čekaju popravni ispiti imat će priliku doznati u jesenskom roku koji će trajati od 19. do 29. kolovoza i za koji je slobodno ostalo još 9748 mjesta.

>> Učenike na upis mame i besplatnim računalima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije