Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj selotejp

Tri puta pucali u žrtvu pa tijelo gurnuli u Dravu

'17.4.2009., Zagreb - Branimir Glavas s novinarkom Mladenkom Saric u gradskoj kavani hotela Dubrovnik.  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list'
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
04.10.2012.
u 16:30

Priznao pa povukao iskaz. Zbog bolesti je njegov postupak izdvojen od Glavaševa već na početku, a izjavio je tada da se ne osjeća krivim

Kombi se zaustavio uz obalu Drave u Osijeku. Dvojica su izvela muškarca čije su ruke i usta bili oblijepljeni selotejpom. Postavili su ga uz rub nasipa, licem okrenutim prema rijeci.

“Išli smo na popravni!”

– Sada pucaj! – rekao je, tereti se, danas pokojni Stjepan Bekavac zvani Buše i pružio Mirku Siviću automatski pištolj s prigušivačem. Sivić je, navodi se, ispalio hitac prema muškarcu, no on je ostao stajati na nogama. Samo se blago pognuo prema Dravi. Bekavac je na to prišao Siviću i grubo mu oduzeo pištolj.

Mirko Sivić jedan je od sedmero optuženih za ubojstva srpskih civila na obali Drave u Osijeku 1991. godine, tzv. “slučaju selotejp”, za što je pravomoćno osuđen Branimir Glavaš. Prema optužnici, Sivić i Bekavac ispalili su više hitaca u muškarca i usmrtili ga.

– Buše je još dva puta pucao u tog čovjeka te ga nogom gurnuo u Dravu. Kada smo se vratili u bazu, tu je bila Goca. Pitala je Bušu kako je prošlo, a on je odgovorio da je bilo dobro, uz popravni – rekao je Sivić u svom iskazu policiji u listopadu 2006. kada je uhićen. No, na suđenju na Županijskom sudu u Zagrebu rekao je da nije kriv.

Siviću jedinom još nije izrečena presuda. Njegov je postupak izdvojen iz suđenja ostalim optuženicima nedugo nakon početka rasprave u Zagrebu jer zbog brojnih kroničnih bolesti nije bio procesno sposoban. Na optuženičku će klupu, pak, ponovno sjesti 29. listopada, ali na sudu u Osijeku.

Zločin za koji ga se tereti zbio se u listopadu ili studenome 1991. godine. Žrtvu su dovezli iz kuće u Dubrovačkoj 30 u kojoj je bila na ispitivanju. Identitet mu ni danas nije poznat. Imao je od 50 do 55 godina.

– Buše mi je sutradan dao zdravstvenu i osobnu iskaznicu koje je oduzeo tom muškarcu i naredio da ih spalim na roštilju na terasi baze – kazao je Sivić na policiji. Ime na dokumentima nije vidio jer ga je, ustvrdio je, Buše kontrolirao.

Znali samo nadimke

Pravilo je u jedinici bilo, izjavio je, da smiju znati samo nadimke.

Goca mu je, naveo je tada, rekla kako je ona jedina veza sa Zbornim područjem i da će oni sve zapovijedi i zadaće dobivati od nje, a ako nje nema, može se obratiti Buši. Tek je poslije, ispričao je, saznao da je Goca kći Andrije Getoša i da je, dok je on bio u njezinoj jedinici, istodobno bila i tajnica Branimira Glavaša.

Iskaz iz policije ponovio je i dan poslije pred istražnim sucem. No, povukao ga je u istrazi u veljači 2007. godine.

Obrana je poslije tvrdila kako Sivić, zbog lošeg psihofizičkog stanja, nije bio svjestan svojih riječi na ispitivanju u policiji.

Za zločine u Osijeku Branimir Glavaš pravomoćno je osuđen na osam godina zatvora, Ivica Krnjak na sedam, a Gordana Getoš-Magdić na pet godina robije. Dini Kontiću i Zdravku Dragiću izrečene su po tri i pol godine zatvora, a Tihomir Valentić kažnjen je s četiri i pol godine.

>>Hrvatin: Ljudi, visio bih da to nisam prijavio Bajiću

>>Svjedok: Tadića nikada nisam čuo da spominje Glavaša

Komentara 9

Avatar MK
MK
21:30 04.10.2012.

...meni nije jasno tko koga u stvari tereti. ...osim toga mi nije jasno kako je moguce voditi proces radi ubojstva bez mrtvaca i bez oruzja (Corpus DelictiI) - a jos manje kada se tome i pridoda cinjenica da se radiadi o nepoznatome identitetu.

Avatar BEBEK 2
BEBEK 2
23:26 04.10.2012.

Ovo i slicna sudjenja su ionako reda radi, .... zbog medjunarodne javnosti, ... Kazne su u glavnom simbolicne, daleko od objektivnosti .

OB
-obrisani-
16:47 04.10.2012.

kaj ima koja normalna vijest osim crne kronike i davnih bitaka? pa kog ovo još zanima?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije