Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDSKA PRESUDA

Tražitelji azila dobili slučaj: Belgijskoj državnoj tajnici zaplijenjeni zamrzivač i aparat za kavu

Migranti na Njema?ko-Poljskoj granici
Patrick Pleul/DPA/PIXSELL/Ilustracija
11.01.2024.
u 22:22

"Cilj je bio pokazati da ovdje još uvijek postoji vladavina prava", rekla je odvjetnica Marie Doutrepont koja je zatražila tu mjeru u ime svojih klijenata

Sudski izvršitelji zaplijenili su u četvrtak zamrzivač i aparat za kavu iz ureda belgijske državne tajnice za migracije kako bi proveli sudsku presudu u slučaju koji su pokrenuli tražitelji azila jer su nekoliko mjeseci proveli na ulici, rekla je njihova odvjetnica. Zamrzivač i aparat za kavu bit će stavljeni na dražbu, a prihod će ići tužiteljima, odnosno skupini oko 20 tražitelja azila koji su izgubili utočište nakon što su vlasti prošle godine evakuirale skvot u središtu Bruxellesa i prisilile ih da tri mjeseca žive na ulici.

Tražitelji azila su tada zatražili skloništa, a sud je naredio državi da im ih osigura. Kako to nije učinjeno, ured državne tajnice sada je kažnjen za svaki dan koji su tražitelji azila proveli na ulici.

"Cilj je bio pokazati da ovdje još uvijek postoji vladavina prava", rekla je odvjetnica Marie Doutrepont koja je zatražila tu mjeru u ime svojih klijenata. List De Tijd ranije je izvijestio da su sudski izvršitelji u četvrtak ujutro došli u ured državne tajnice Nicole de Moor i utovarili stvari u kamion.

VEZANI ČLANCI:

Doutrepont je rekla da su njezini klijenti neki od oko 2700 beskućnika koji traže azil u Belgiji, a od kojih je većina u regiji Bruxellesa. Unatoč njihovim neriješenim zahtjevima za azil, zbog manjka javnih objekata ostali su bez smještaja, što predstavlja kršenje europskog zakona o izbjeglicama.

Iako je zaplijenjena roba bila nedostatna da pokrije ukupna potraživanja njezinih klijenata, odnosno oko 3000 eura po osobi, ovaj potez je trebao poslati poruku vladi da se pozabavi onim što je Doutrepont nazvala "neodrživom stambenom krizom". Državna tajnica, koja je ranije izjavila da plaćanje kazne neće riješiti krizu, objavila je na platformi X da pravni postupci ili zapljene "ne približavaju nas ni za milimetar dovoljnom broju skloništa".

VIDEO Policija spasila migrante iz Kupe

Komentara 5

TH
than
23:01 11.01.2024.

Lijepo im pronaći posao pa neka plaćaju stanarinu sami, ali gle čuda. Oni ni ne žele raditi, već žele socijalu. Što bi u Irskoj rekli, imamo dovoljno i svojih neradnika, ne trebaju nam i neradnici koji nisu Irci.

BF
bf23
08:30 12.01.2024.

Jadni džihadisti,smrzavali su se na ulici u državi u koju su ilegalno ušli

PO
poluprovokator
07:20 12.01.2024.

Imovina se plijeni tek kada se nemože naplatiti potraživanje u novcu i plijeni se u razmjernom iznosu. Dali bi meni za dug od 100.000,00€ pljenili mikrovalku i fen??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije