Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potvrđeni slučajevi gripe

Toplo vrijeme u Hrvatskoj krivo za viruse čiji su simptomi samo nalik gripi

Foto: Getty Images
22.10.2018.
u 22:23

Dr. Draženović: Učestala pojava tih virusa koji uzrokuju kostobolju, povišenu temperaturu, začepljen nos i bolno grlo nisu nikakvu 'najavu' teže sezone gripe

Gripa još nije stigla u Hrvatsku, ali cirkuliraju adenovirusi te parainfluenca, virus nalik gripi zbog čijih su simptoma Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo već pristigli pojedini uzorci upravo zbog liječničke sumnje kako je riječ o virusu gripe.

Ta je sumnja isključena analizom, a to što trenutno vladaju virusi slični gripi ne znači da će naredna sezona te bolesti biti teža, objašnjavaju stručnjaci.

– Prema podacima FluNeta gripe u Europi gotovo još nema, no dobili smo neke uzorke pod sumnjom na gripu jer su simptomi izgledali poput gripe. Testirali smo ih, ali to nije gripa. Slična je simptomatologija, no ovi su virusi uvijek blaži od gripe i ona ne donosi toliko respiratornih problema.

Adenovirusa ima 40 tipova, parainfluence četiri tipa, a simptomi su slični, nalik na gripu – objašnjava dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu pri HZJZ-u.

Učestala pojava spomenutih virusa koji uzrokuju kostobolju, povišenu temperaturu, začepljen nos, bolno grlo i slično, pojašnjava, ne predstavlja nikakvu “najavu” sezone gripe u smislu da će biti teža. Trenutačna pojava tih virusa može se pripisati neuobičajeno toplom vremenu za ovo doba godine.

Pacijenti koji su 'pokupili' te viruse pa tako i taj parainfluence i liječnicima su bili sumnjivi zbog svih nabrojenih simptoma, ali prema riječima dr. Draženovića i podacima monitoringa Svjetske zdravstvene organizacije, u europskim zemljama generalno intenzitet virusa gripe još je iznimno nizak. U europskim zemljama sporadično su potvrđeni slučajevi gripe, a cirkuliraju i tip A i tip B.

– U 41. tjednu na viruse gripe pozitivno je 67 uzoraka od kojih je 89,6 posto tip A i 10,4 posto tip B virusa. Od gripe tipa A 62,5 posto su A (H3N2) i 37,5 posto A (H1N1) – stoji u pojašnjenju monitoringa gripe na području Europe za protekli tjedan.

Na drugom kraju svijeta sezona ove bolesti je započela te američki mediji izvještavaju o prvoj pedijatrijskoj žrtvi gripe, djetetu preminulom na Floridi. Sezona gripe tamo je aktualna tema, tim više jer je lanjska sezona te bolesti bila iznimno fatalna, procjenjuje se da je u SAD-u oko 80 tisuća ljudi umrlo od gripe i njezinih komplikacija dok je hospitalizirano bilo 900 tisuća ljudi.

– Prerano je reći kakav će biti intenzitet, ali stručnjaci često gledaju južnu hemisferu odnosno Australiju gdje je sezona gripe upravo završila kako bi mogli predvidjeti što bi se moglo dogoditi u SAD-u. Dosad se virusi gripe koji cirkuliraju podudaraju s tipovima koji su u cjepivu – izjavila je u tekstu New York Timesa dr. Mirella Salvatore, stručnjakinja za zarazne bolesti.

A vijesti iz Australije su iznimno dobre jer je protekla sezona gripe tamo osjetno blaža i s manjim brojem oboljelih nego godinu ranije.

>> Pogledajte video i saznajte koje su to supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije