Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar-Kitarović pričala o popevki iz doba kada se Hrvatska nije smjela spominjati

Predsjednica je kazala da se posebno veseli novim uspjesima, novim popevkama i hitovima koje će rado pjevati na svadbama, krstitkama i u kletima na druženjima.
14. rujna 2019. u 22:21 68 komentara 4367 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović na Festivalu Kajkavske popevke
Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
Pogledajte galeriju 1/11

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Krapinu gdje je tom prigodom,  uoči 54. Festivala kajkavskih popevki, zbog iznimnog doprinosa očuvanju tradicije Hrvatskog zagorja, kulture i jezične baštine u Gradskoj vijećnici u Krapini Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo uručila Povelju RH.

Zoran Milanović u Ogulinu PREDSJEDNIČKA KAMPANJA Milanović: 'Bit ću najbolji prijatelj s Andrejem Plenkovićem sve dok će biti premijer'

- Kroz ovaj festival živi draga domaća reč, živi zagorska svakodnevica opjevana u lirskim stihovima, žive boje i raskoš zagorskih jeseni na ovim prekrasnim zagorskim bregima, u kletima, pod brajdama kada u ozračju kaja i popevka dohaja – slikovito se izrazila predsjednica prilikom uručivanja Povelje, piše Zagorje.com.

Predsjednica je kazala da se posebno veseli novim uspjesima, novim popevkama i hitovima koje će rado pjevati na svadbama, krstitkama i u kletima na druženjima.

- Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka i ona uvijek inzistira da se dolazi ne samo na Festival već i da se što više posjećuje Zagorje i zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku Došel bum doma sel si bum pod brajde, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje, rekla je predsjednica.

Predsjednica je istaknula kako se večeras slavi 54. rođendan jednog od najdugovječnijih festivala u Hrvatskoj. 

Kolinde Grabar Kitarovic i Milorad Pupovac O SPORNIM IZJAVAMA I REAKCIJAMA Pupovac: Dobro znam što znači kad vam vrhovna zapovjednica šalje tu vrstu poruke

- Ja sam rođena čakavica, odrasla na dijalektu i smatram da se treba čakavski i kajkavski što više čuti. I mislim da kajkavski puno bolje razumijem nego oni koji su odrasli na standardnom književnom jeziku. Ova manifestacija me iznova podsjeća na ljepotu i bogatstvo ovog našeg jezika na kojemu su stoljećima stvarana sjajna književna djela - rekla je Grabar Kitarović, piše Zagorje.com.

Prilikom boravka u Krapini, Predsjednica je posjetila 27. Zagorski gospodarski zbor, najveće okupljalište gospodarstvenika u Hrvatskom zagorju i razgledala ponudu brojnih izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja te nazočila „Večeri novih popevki“ na 54. Festivalu kajkavskih popevki .

Kolinda Grabar-Kitarović na Festivalu Kajkavske popevke
1 / 11
Kolinda Grabar-Kitarović na Festivalu Kajkavske popevke
Koronavirus u Irskoj
UVELI I 5. STUPANJ
Najstroži 'lockdown' u Europi: Druženja dopuštaju samo samohranim roditeljima i samcima
Jabuke
PROMO
Enna Fruit pokreće akciju „Mjesec domaće jabuke“ s ciljem poticanja prodaje domaćih sorti
 • Veseli Gost:

  U mome indeksu 1963 je upisano da sam: Narodnosr - HRVAT, Drzavljanstvo - JUGOSLAVEN

 • info_punkt:

  To što je ona "nije smjela" spominjati, ne znači da je drugi nisu smjeli spominjati. Jel to bilo u isto vrijeme kad nije bilo jogurta?

 • Avatar Zvjerinjak
  Zvjerinjak:

  Socijalistička republika Hrvatska je jedina rapublika koja je imala svoju himnu. Evo himne pa neka svatko procjeni kako se nije smjelo dpominjati hrvatstvo. Dakle, lažeš Melita!!!!!! Lijepa naša domovino, Oj junačka zemljo mila, Stare slave djedovino, Da bi vazda sretna ... prikaži još!a bila! Mila, kano si nam slavna, Mila si nam ti jedina. Mila, kuda si nam ravna, Mila, kuda si planina! Teci Dravo, Savo teci, Nit' ti Dunav silu gubi, Sinje more svijetu reci, Da svoj narod Hrvat ljubi. Dok mu njive sunce grije, Dok mu hrašće bura vije, Dok mu mrtve grobak krije, Dok mu živo srce bije!