Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvije žene i četiri muškarca

Tko su kandidati za novog šefa DORH-a? Prijavilo se četvero odvjetnika i dvoje tužitelja

Zagreb: Novoizabrani glavni državni odvjetnik RH Dražen Jelenić položio prisegu
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
21.04.2020.
u 15:11

O kandidatu kojeg Vlada izabere očitovat će se saborski Odbor za pravosuđe, prije no što njega ili nju potvrdi Sabor

Četvero odvjetnika i dvoje tužitelja, odnosno dvije žene i četiri muškarca, šestero su kandidata koji smatraju da su prikladan izbor za upražnjenu vruću fotelju glavnog državnog odvjetnika. A ta fotelja upražnjena je jer je u veljači iz nje naprasno morao otići Dražen Jelenić, koji je tako postao prvi glavni državni odvjetnik koji je sa svoje funkcije otišao prije isteka mandata.

Morao je dati ostavku zbog afere Mason, nakon čega je Državnoodvjetničko vijeće (DOV) 11. ožujka objavilo javni poziv kandidatima. Prijave su se primale 30 dana, a jučer je objavljeno da su se na taj javni poziv javili Nikša Wagner, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u ŽDO-u Split, Zlata Hrvoj-Šipek, zamjenica glavnog državnog odvjetnika, koja od Jelenićeve ostavke vodi DORH te odvjetnici Veljko Miljević, Mladen Dragičević, Marija Cvitanušić i Marko Bonifačić.

Imena kandidata DOV je proslijedio Vladi, skupa s njihovim programima, a Vlada će onda među njima izabrati osobu koju smatra najpogodnijom da vodi DORH. O kandidatu kojeg Vlada izabere očitovat će se saborski Odbor za pravosuđe, prije no što njega ili nju potvrdi Sabor.

U pravosudnim kuloarima već se duže vrijeme šuška da potporu Vlade, a samim tim i najveće šanse da postane novi glavni državni odvjetnik(ca) ima Zlata Hrvoj-Šipek. Ona je bila Jelenićeva prva zamjenica, a ujedno je najdugovječnija prva zamjenica Glavnog državnog odvjetnika.

U DORH-u je bila voditeljica Građansko-upravnog odjela, a u nekoliko navrata bila je birana za predsjednicu DOV-a. Ako postane glavna državna odvjetnica, bit će prva osoba na toj funkciji koja prije toga nije prakticirala kazneno pravo, koje je javnosti više zanimljivo.

No zato je kazneno pravo godinama prakticirao Veljko Miljević, jedan od najpoznatijih hrvatskih krivičara. Riječ je o vrlo iskusnom odvjetniku koji je radio na gotovo svakom medijski razvikanom slučaju posljednjih godina u Hrvatskoj te koji se često ne libi vrlo oštro kritizirati i suce i državne odvjetnike.

Plus mu je neosporno veliko pravno znanje koje ima i stručnost, a minus bi moglo biti što je po izbijanju afere Mason i on priznao da pripada masonima. Što se tiče preostalih četvero kandidata, Dragičević, M. Cvitanušić i Bonifačić široj javnosti nisu previše poznati, dok je Wagner ostvario respektabilnu tužiteljsku karijeru, koju je uglavnom gradio na slučajevima gospodarskog kriminala.

Komentara 2

PO
pomorac1
19:14 21.04.2020.

Pazite, onaj koji je na suprtnoj strani državnog odvjetništva, u privatnoj praksi sada želi raditi za državno odvjetništvo. Gdje su tu reference, tko je tu lud.?!

Avatar Asterix
Asterix
16:12 21.04.2020.

Izgleda da je Miljeviću ovo samo PR potez pošto je svjestan da kao mason nema šanse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije