Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pranje novca

Tko je slovenski 'kralj steroida' kojega sumnjiči i istarska policija?

Foto: USA Drug Enforcement Administration
28.03.2023.
u 08:52

Mihaela Karnera sumnjiči da se da je novcem od ilegalne prodaje steroida kupovao nekretnine po Istri i Kvarneru

Istarska je policija proteklog tjedna izvijestila kako je dovršeno kriminalističko istraživanje nad trojicom slovenskih državljana zbog sumnje u pranje novca. Ilegalnom prodajom steroida u Americi, sumnjiči se, zgrnuli su bogatstvo koje su ulagali u kupnju nekretnina na području Istre i Kvarnera. Policija ne navodi imena osumnjičenih, no neslužbeno doznajemo kako je među njima Mihael Karner (48), tzv. slovenski kralj steroida.

Njegovo ime nije nepoznato policiji, kako u Europi tako i u Americi. Još prije deset godina Mihael Karner našao se na popisu organizacija i pojedinaca protiv kojih je SAD uveo stroge sankcije i određena je zapljena njihove imovine, a odluku je potpisao tadašnji predsjednik Barack Obama. Karner se tako našao u društvu organizacija i pojedinaca iz Latinske Amerike i Afganistana. Kako je tada pisalo ljubljansko Delo, Karnera je državno odvjetništvo u američkoj saveznoj državi Massachusetts sumnjičilo da je šef međunarodne organizacije koja se bavi ilegalnom prodajom anaboličkih steroida putem interneta. Prema pisanju slovenskih medija, sumnjalo se da je "kralj steroida" u prethodnih desetak godina tako zaradio 50 milijuna dolara.

Za što ga sumnjiči hrvatska policija? Kriminalističko je istraživanje provedeno nad dvojicom 48-godišnjaka i jednim 46-godišnjakom, a svi su slovenski državljani.

– Dvojicu 48-godišnjaka sumnjiči se da su u vremenskom razdoblju od 2002. do 2010. godine na području Sjedinjenih Američkih Država stekli veći novčani iznos stavljanjem u promet tvari koje su propisima proglašene drogom. Takva novčana sredstva ulagali su u kupnju nekretnina na području Istre i Kvarnera u svoje ime, kao i uime trgovačkih društava u njihovu vlasništvu, a sve kako bi prikrili nezakonito porijeklo novca – priopćila je nedavno PU istarska.

– Jednog od 48-godišnjaka sumnjiči se i da je veći novčani iznos stečen ranije opisanim nezakonitim radnjama uplaćivao na račun 46-godišnjaka koji se njime, sukladno dogovoru s 48-godišnjakom, koristio za kupnju većeg broja nekretnina na području Istre i Kvarnera na svoje ime iako je znao da je riječ o novcu koji je stečen na nezakonit način. Ukupna materijalna šteta procjenjuje se na više od milijun eura – iznijela je policija.

Kako piše slovenski medij 24 Ur, Karnerovo je ime na američkoj tjeralici, no kako Slovenija nema sporazum o predaji sa SAD-om, on u svojoj domovini "živi potpuno sigurno". Isti je medij u veljači pisao da Karner gradi i luksuzno stambeno naselje – urbanu oazu u kojoj će budućim vlasnicima stanova na raspolaganju biti fitness, wellness sa saunama i bazenom te praonica bicikala i vinski podrum. Na prostoru nekadašnje tvornice Tovil trebalo bi se izgraditi oko 150 novih stanova.

– Naselje neće imati vanjskih prometnica, sve će biti pod zemljom. Umjesto stare tvornice Tovil bit će tu nova moderna peterokatnica – pojasnio je Karner, pišu 24 Ur.

Na internetu se može naći i priopćenje DEA-e, američke agencije za suzbijanje zlouporabe narkotika, objavljeno 2019. godine, a gdje se navodi kako "organizacija Karner" kontrolira više od 200 internetskih stranica koje se koriste za oglašavanje i prodaju njihovih steroida. Uz Mihaela Karnera, navode i ime njegove supruga Alenke te brata mu Matevža, a svi su na tjeralici DEA-e.

Ključne riječi

Komentara 2

BE
Berri
10:00 28.03.2023.

Sada mu samo treba zaplijeniti sve nekretnine u Istri, a onima koji mu pomažu poslati u istražni zatvor. Odmah će se iskristalizirati tko su odvjetnici i poslovni partneri koji mu pomažu u Istri.

BE
Berri
09:57 28.03.2023.

Prema javno dostupnim podacima na Googlu, T-portal je 16.1.2012. pisao da je taj Karner kupovao vile u Lovranu i istri. Dakle, prije 11 godina se pisalo da ga traži DEA slovenski-dopinski-par-ulagao-je-milijune-u-istru - naslov iz 2012.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije