Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propala ekskluziva

The Sun s weba uklonio tekst svog novinara kojeg je MUP uhvatio u laži

the sun, putovnica
Foto: MUP
1/2
06.12.2015.
u 22:50

Napisao je da je od Zagreba do Francuske putovao vlakom, a policija ima njegovu avionsku kartu za izravni let od Zagreba do Pariza

U Londonu je išao u osnovnu školu s ISIL-ovim egzekutorom Jihadijem Johnom, služio je u britanskim marincima i u nekoliko rotacija borio se u Iraku i Afganistanu, gdje je do svibnja ove godine ostao raditi kao zaštitar. A onda je odlučio iskoristiti vojnička znanja i vještine te poznanstva među džihadistima i razotkriti užase Islamske države na čijem teritoriju u Siriji živi dio njegove obitelj. Oni, kao kršćani, strepe za živote pa je pušku zamijenio kamerom i perom te postao reporter.

Prošvercao se u srce Europe

Tako se, u jednoj rečenici, opisuje 34-godišnji Britanac Emile Ghessen, slobodni novinar i autor reportaže u tabloidu The Sun u kojem – pod egidom ekskluzivno – opisuje kako se od Turske preko Hrvatske prošvercao, bez provjera, do Pariza da bi pokazao kako je teroristima lako stići u srce Europe. Jedini problem u toj priči pokazao se "detalj" – hrvatska ga je policija uredno registrirala pri ulasku i izlasku iz Hrvatske, a kao dokaz priložili su sken njegove putovnice napravljen pri graničnim kontrolama.

Do Ghessena se nije moglo doći – nekoliko trenutaka nakon što smo ga kontaktirali na Facebooku i nakon što je pročitao poruku, izbrisao je i račun i Facebook-stranicu na kojoj je – neuspješno – pokušavao skupiti novac za film o Islamskoj državi.

Tabloid Sun, drugi najčitaniji britanski list s tiražom od 1,8 milijuna primjeraka i s 30 milijuna čitatelja web-izdanja, koji je u vlasništvu medijskog mogula Ruperta Murdocha, nakon upita uklonio je priču s internetske stranice.

Profesionalac iz WC-a

U Ghessenovoj verziji, pri ulasku u Hrvatsku 23. studenoga vidio je da provjeravaju izbjeglice pa je "odlučio riskirati i pokušati kupiti regularnu kartu za Zagreb".

"Vlak se zaustavio i granični policajci došli su da bi provjerili putovnice. Sakrio sam se u WC i ostavio vrata otključana tako da izgleda da nije zauzeto. Četiri sata kasnije bio sam u Zagrebu i proveo noć u hostelu", piše Ghessen. Iz Zagreba je do Pariza stigao nakon što je promijenio nekoliko vlakova preko Slovenije, Austrije i Njemačke, gdje se još jednom sakrio u WC, piše. U verziji MUP-a ta je priča izgleda malo drugačije. Hrvatska ga je policija evidentirala 23. listopada u 14.10 sati na željezničkom graničnom prijelazu Tovarnik pri ulasku u RH, dok ga je 24. studenog u 17.20 sati evidentirala na aerodromskom graničnom prijelazu Zagreb na izlazu iz RH.

– Imamo i njegovu kartu. Letio je izravno iz Zagreba za Pariz – kaže nam tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, čija je prva reakcija bila: "Drago mi je kad policija brzo pronađe lažove, takozvane profesionalne novinare i uhvati ih u laganju o skrivanju u WC-u, gdje mu je i mjesto, kao i u novinama koje ga drže". Na opasku da je The Sun uklonio tekst, Ostojić je dodao: "U WC".

>> Ravnateljstvo policije otkrilo da novinar The Suna laže: Evidentirali smo ga u Tovarniku

Komentara 6

XA
xaron
23:10 06.12.2015.

Novine lazu. Pa to svi znamo i to nije novost. Treba naci novine koje NE lazu i to bi bilo otkrice za Nobelovu nagradu.

DU
Deleted user
09:36 07.12.2015.

Zao mi je sto policija nije bila ovako uspijesna i brza kod otkrivanja "slikara" s Poljuda.......Nazalost njima nisu skenirali putovnicu pri ulazu........preduvjet za nesto pronaci....za nesto rijesiti je prije svega volja isto rijesiti.....u slucaju nacista s Poljuda....ovaj zlocinacki akt polako u zaborav bacaju mediji a od pocetka i politicki izabrana vrhuska nadleznog ministarstva....problem ce se rijesiti onda kad nezeljene pojave na igralistima zaprijete politickoj agendi...politicara na vlasti ...ovako....slikari s Poljuda odlaze polako u zaboravljenu povijest....

BO
Bombarder
00:13 07.12.2015.

Njega ste našli ali mafija uredno ukradene aute šverca u BiH i nikome ništa...ovaj valjda nije platio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije