Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Županijski sud

"Tehnomehanika i ja žrtve smo interesno-političkog procesa"

'zagorje - 20. 10. 2010., Zlatar, Hrvatska - Sudenje Nediljku Znaoru i suoptuzenicima na Zupanijskom sudu'
'Sabina Sviben/VLM'
21.10.2010.
u 12:25

Objašnjavajući okolnosti u tvrtki, Znaor je kazao da je Tehnomehanika trebala dobiti posao I. M. Metala.

Na Županijskome sudu Nediljko Znaor (63), bivši direktor i vlasnik marijabistričkog poduzeća Tehnomehanika, počeo je iznositi svoju obranu u suđenju koje traje već 10 godina.

Ugledna tvrtka

Znaor je istaknuo da je potkraj 80-ih godina Tehnomehanika kao ugledna tvrtka zapošljavala oko 350 radnika i bila poznata u cijeloj Europi. Početkom Domovinskog rata, prema nalogu Ministarstva gospodarstva, Tehnomehanika je dobila zadatak proizvoditi minobacače i drugu opremu potrebnu HV-u. 1995. godine financijska policija obavila je kontrolu poslovanja te prisilno tijekom 1996. naplatila od tvrtke više od 1,4 mil. kuna, što je poduzeću nanijelo veliku štetu, pa su počela zaduživanja.

No, 1999. godine Tehnomehanika je opet počela poslovati pozitivno, izrađen je plan sanacije poduzeća u dogovoru s Ministarstvom financija, program je podržao i tadašnji župan Franjo Kajfež, a Ministarstvo financija obvezalo se Tehnomehanici izdati jamstvo za proizvodnju 210 vatrogasnih vozila za 92,3 milijuna DEM te firmi izdati državno jamstvo u visini 16,8 milijuna DEM.

Povučeno jamstvo

No državno jamstvo je povučeno, Znaora su tražili da odstupi s mjesta direktora, a ovaj posao je smjenom vlasti 2000. godine uzet Tehnomehanici i dodijeljen firmi I. M. Metal iz Ozlja, gdje se ništa slično prije nije radilo, otvoren je stečaj, a Znaor pritvoren. Tehnomehanika je, kao i on sam, žrtva interesno-političkog procesa, tvrdi Znaor.

– Stečaj Tehnomehanike je jedinstven, ne znam ni za jedan slučaj da je nad tvrtkom koja je pozitivno poslovala otvoren stečaj, Tehnomehanika je neovisno o meni imala dobru perspektivu da nastavi s radom. Bivši župan Kajfež po meni je krivac, dožupan Mato Regvar također mi nije htio dati podršku, HDZ se nije nadao da će izgubiti vlast i utjecaj na Vladu, ne bi to inače nikada napravili. Sve je to prije dogovoreno. Svime što sam napravio povezano uz Tehnomehaniku se ponosim, kao i onim što smo napravili za obranu Hrvatske – rekao je Znaor.

Komentara 3

RB
Rastu Brojke
09:21 22.10.2010.

\"...u suđenju koje traje već 10 godina.\" Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!?????? 10 godina !??

LU
ludva
13:27 24.10.2010.

pa kaj taj sud radi deset godina... već su mogli rješiti šezdeset predmeta..

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
16:37 01.11.2010.

SDP uništio Tehnomehaniku dajući ugovor Dajmleru i za nagradu tamo dobiva \"izbore\".Principijelna koalicija na djelu.Uostalom gdje se imaju pročitati kakve kritike na račun županijskog SDP-a , koji drma našom žipanijom već jedanestu godinu.Pa nigdje,jer mi imamo \"savršenu\" vlast..Barem za kvazii novinare iz Zagorja.Pa neće valjda Borovčak,vlasnik Zagorskog lista i muž Stele Borovčak,desne Latinove ruke,išta dati negativnog napisati o Sonji Borovčak,Hanžeku...kad je zajedno s njim krčmio zabočki ZIVT ,da bi to danas prikazivali kao nešto pozitivno,gdje su se oni \"žtrvovali\" za opće dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije