Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanost i kriminal

Talijanski psihijatri intenzivno proučavaju psihologiju mafije

mafija u calabriji
AFP
09.11.2010.
u 07:59

Liječnici kažu da ih uglavnom muče paranoja, depresija i osjećaj egzistencijalne krize. No također naglašavaju da kod njih nema nikakvog osjećaja kajanja zbog djela koja su počinili

Grupa talijanskih psihijatara već se dulje vrijeme bavi proučavanjem mentalnog zdravlja talijanskih mafijaša koji se nalaze u zatvorima i članova njihovih obitelji. Iza rešetaka je na dulji rok završilo na stotine pripadnika mafije, a liječnici kažu da ih uglavnom muče paranoja, depresija i osjećaj egzistencijalne krize. No također naglašavaju da kod njih nema nikavog osjećaja kajanja zbog djela koja su počinili.

Britanski dnevni list Independent piše da dr. Gabriele Quattrone, šef neuropsihijatrije u bolnici u gradu Reggio Calabria, kaže kako utamničeni mafijaši pričaju o stravičnim slikama koje ih progone. No to nisu slike njihovih žrtava koje su brutalno ubili, nego obično nešto što je vezano uz njihove obitelji. Tako jedan od njih priča da ga progoni slika njegove dvanaestogodišnje kćeri koja boluje od leukemije i do koje on u tim teškim trenucima na može doći.

Sociologinja Alessandra Dino sa sveučilišta u Palermu kaže da su i mafijaši i članovi njihovih obitelji razvili svojevrsni mehanizam koji "neutralizira" zločin - ubojstvo postaje čin čovjekoljublja zato što štiti obitelj i grupu kojoj pripadaju. Cijela ta tematika toliko je zainteresirala znanstvene krugove da je na sveučilištu u Palermu osnovan studij o psihologiji mafije.

Ključne riječi

Komentara 4

OR
orisis
13:42 09.11.2010.

Prijetnja:uglavnom ih muče paranoja, depresija i osjećaj egzistencijalne krize. odgovor:ubojstvo postaje čin čovjekoljublja zato što štiti obitelj i grupu kojoj pripadaju jednostavno...

SI
sinaj
16:24 09.11.2010.

A i ti psihijatri svakog đavla proučavaju, valjda nekako moraju zaradit plaću

OB
-obrisani-
23:30 09.11.2010.

ma Talijani ni ne znaju šta je mafija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije