Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABILJEŽEN NA NEKOLIKO POSTAJA

Seizmolog o tajvanskom potresu: 'Valovima je trebalo 12 minuta da dođu do Hrvatske'

Potres, seizmograf
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
18.09.2022.
u 17:31

Epicentar je, srećom, bio u rijetko naseljenom okrugu Taitung, no osjetio se diljem zemlje, pa čak i u glavnom gradu Taipeiju.

Potres magnitude sedam po Richterovoj ljestvici zatresao je danas oko 15 sati po lokalnom vremenu područje južnog Tajvana, zabilježio je EMSC. Epicentar je, srećom, bio u rijetko naseljenom okrugu Taitung, no osjetio se diljem zemlje, pa čak i u glavnom gradu Taipeiju.

U okrugu Hualien srušila zgrada supermarketa na tri kata, u okrugu Taitung iskočio je vlak, djelomično je obustavljeno prometovanje lokalnih vlakova i tajvanske mreže brzih željeznica, a u planinskim su predjelima neke manje ceste zbog odrona blokirane.

A o dalekosežnosti i snazi potresa govori i činjenica da je podrhtavanje zabilježila seizmološka oprema u Hrvatskoj.

 - Valovima potresa je trebalo 12 minuta do Hrvatske od mjesta nastanka. Bilo koji jači potres iznad šeste magnitude se može zabilježiti na svakoj kvalitetnoj seizmiološkom instrumentu iako je epicentar daleko - otkrio je seizmolog Krešimir Kuk za 24 Sata.

Potres je u Hrvatskoj zabilježen na desetak postaja Seizmološke službe među kojima su Lobor, Puntijarka, Kalnik do Dugog Otoka i Žirja. Sa zapisa je vidljivo da su izraženije oscilacije tla u Hrvatskoj trajale približno do 08:30 - objasnio je Kuk, te dodao kako trajanje oscilacija i njihove amplitude nisu bile takve da su ih mogli osjetiti ljudi, već samo osjetljivi seizmološki instrumenti.

VIDEO: U centru Siska urušila se zgrada oštećena u potresu, nema ozlijeđenih

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije