Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Tajnu Grenlanda otkrili klimatski detektivi: Nakon 28 godina 'iskopana' najniža temperatura Sjeverne polutke

"Rekordno niska temperatura izmjerena je na nadmorskoj visini od 3105 metara, nedaleko od topografskog vrha ledenog pokrova, a izmjerila ju je automatska mjerna postaja Klinck", priopćio je DMI.
24. rujna 2020. u 07:45 1 komentara 4973 prikaza
Grenland
Foto: Pixabay

Najniža temperatura na Sjevernoj polutki izmjerena je 22. prosinca 1991. na Grenlandu i iznosila je minus 69,6 stupnjeva Celzija, ali to je otkriveno tek 28 godina poslije, objavio je u srijedu Danski meteorološki institut (DMI).

Računalo Novi način učenja 5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu

Temperatura je izmjerena na mjernoj postaji koja nije bila dio standardne mreže, nego su je "ekshumirali klimatski detektivi", a potom je nalaz potvrdila Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

"Rekordno niska temperatura izmjerena je na nadmorskoj visini od 3105 metara, nedaleko od topografskog vrha ledenog pokrova, a izmjerila ju je automatska mjerna postaja Klinck", priopćio je DMI.

"Posljednjih desetljeća bilježimo mnoge toplinske rekorde i važno je prepoznati ekstreme. Iako je mogućnost rušenja najniže temperature smanjena klimatskim promjenama, ne mogu tvrditi da ponovo nećemo zabilježiti tako nisku temperaturu", rekao je danski klimatolog John Cappelen.

Dosad je najniža izmjerena temperatura na Sjevernoj polutki bila minus 67,8 stupnjeva, koja je dvaput izmjerena u Rusiji, 1892. i 1933. godine. 

prvi put Udruga Indigo u Hrvatsku donosi izazov koji bi mogao spasiti brojne napuštene životinje

Najniža zabilježena temperatura na Zemlji iznosi minus 89,2 stupnja Celzija. Izmjerena je 21. srpnja 1983. na ruskoj istraživačkoj i meteorološkoj postaji Vostok na Antarktici.

Jezero Vostok leži na oko 4000 metara ispod površine Antarktičke ledene ploče i zauzima površinu od 14.000 četvornih kilometara.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • sisavac:

    koja je točnost ovoga? iskopana najniža temperatura... na temelju čega (slika termometra?) su oni došli do ove brojke? ili se radi o procjeni, ono, telefonski imenik... jadna je ta znanost postala, dokaza ni za lijek. 50 godina nas muče sa ... prikaži još! podacima o zagrijavanju planeta, a onda skrivečki objave da su ostaci morskih organizama na temelju kojih su davali procjene imali sistemsku grešku, dovoljno je bilo da u jednom periodu bude malo toplije, i da oni kasnije ostavljaju tragove viših temperatura nego je to bilo u stvarnosti. a radi se o razdoblju od 500 mil godina. svi modeli imaju veliku grešku, prevelik utjecaj daju co2, a zanemaruju vodenu paru.